E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31489
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kur var iepazīties ar īpašuma īpašniekiem

J
jautā:
12. janvārī, 2024
Jana

Vai Latvijā ir iespējams noskaidrot nekustamā īpašuma īpašnieku vēsturi? Vai ir iespējams noskaidrot, kuri nekustamie īpašumi (piemēram, dzīvokļi) pieder pašvaldībai? Vai ir pieejama informācija par laika periodu, kurā nekustamais īpašums piederēja pašvaldībai?

A
atbild:
12. janvārī, 2024
Inese Helmane
LV portāls

Zemesgrāmatu likuma 1. pants nosaka: “Zemesgrāmatās ieraksta nekustamus īpašumus un nostiprina ar tiem saistītās tiesības. Zemesgrāmatas ir visiem pieejamas, un to ierakstiem ir publiska ticamība. Nekustamo īpašumu ierakstīšana un lietu tiesību nostiprināšana ir obligāta.”

Likuma 101. pantā noteikts: “Katrs var ieskatīties zemesgrāmatās un pieprasīt no tām uzziņas, izrakstus, norakstus un apliecības.”

Taču 102. pantā norādīts, ka “ieskatīties nostiprinājumu žurnālos, nekustamu īpašumu lietās un dokumentu grāmatās, tāpat arī saņemt no tām uzziņas, izrakstus, norakstus un apliecības, privātas personas, izņemot nekustama īpašuma īpašnieku un personas, kurām ir kādas tiesības uz nekustamu īpašumu, var vienīgi ar tiesneša atļauju”.

Lai iegūtu informāciju e-pakalpojumu portālā www.zemesgramata.lv, sadaļā “Mani dati”, fiziskās un juridiskās personas var autentificēties, izmantojot www.latvija.lv vienoto pieteikšanos, t. i., pieslēgties, izmantojot kādu no piedāvātajām internetbankām vai eID, eParaksts, eParaksts mobile.

Īpašumu var meklēt pēc īpašumu identificējošajiem datiem – adreses, kadastra numura, īpašuma nosaukuma, nodalījuma numura.

Vairāk par informāciju zemesgrāmatā varat lasīt LV portāla publikācijā “Zemesgrāmatas pakalpojumi elektroniski – ietaupa gan laiku, gan līdzekļus”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 258 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas