E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31456
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Reģistri
1
1

Izziņas par ģimenes stāvokli izsniedz PMLP

J
jautā:
09. janvārī, 2024
Zenda

Labdien! Vēlos slēgt laulību Somijā. Somijas puse pieprasa dokumentu no Latvijas, kurā apliecināts, ka pašlaik neesmu citā laulībā. Kur es šādu dokumentu varu iegūt?
Somijā ir jāsniedz arī apliecinājums par to, ka Latvijas likumdošana ļauj man precēties Somijā. Kur es šādu apliecinājumu varu saņemt?

A
atbild:
10. janvārī, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Civillikuma 11. panta otrā daļa paredz, ka Latvijas pilsoņu tiesības doties laulībā ārzemēs noteicamas pēc Latvijas likuma. Tas nozīmē, ka, piemēram, Latvijas valstspiederīgajiem arī ārpus Latvijas nav atļauts slēgt laulību ar radiniekiem taisnā līnijā, starp adoptētāju un adoptēto un citos Civillikumā noteiktajos gadījumos.

Vienlaikus Latvijas valstspiederīgajiem, slēdzot laulību ārvalstī, jāievēro attiecīgās valsts laulības slēgšanas forma un likumi. Līdz ar to dokumentus, kas nepieciešami laulības noslēgšanai ārvalstī, nosaka šīs valsts normatīvie akti.

Saskaņā ar Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likuma 19. panta ceturto daļu, ja Latvijas pilsonis vai Latvijas nepilsonis noslēdz laulību ārpus Latvijas Republikas, ievērojot tās ārvalsts likumus, kuras teritorijā laulība noslēgta, šī laulība ir spēkā Latvijas Republikā, ja ievēroti Civillikuma 32.35.37. un 38. panta noteikumi, proti, Latvijā ir aizliegta laulība šādos gadījumos:

  • pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas, izņemot 33. pantā paredzēto gadījumu;
  • starp radiniekiem taisnā līnijā, brāļiem ar māsām un pusbrāļiem ar pusmāsām (213. p.);
  • starp viena dzimuma personām;
  • starp adoptētāju un adoptēto;
  • personai, kas jau atrodas laulībā.

Izziņas no Fizisko personu reģistra (izziņa par personas dzīvesvietu, ģimenes stāvokli, pases datiem u. c. Fizisko personu reģistrā iekļautās ziņas) izsniedz Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

Izziņu attālināti var pieprasīt:

Detalizētāka informācija, tostarp, kādi dokumenti nepieciešami izziņas pieprasīšanai, pieejama PMLP mājaslapā.

Vienlaikus vēršam uzmanību, ka par laulību, kas reģistrēta ārpus Latvijas, jāziņo PMLP.

Saskaņā ar Fizisko personu reģistra likuma 14. panta trešo daļu Latvijas pilsoņa, Latvijas nepilsoņa, Latvijā uzturēšanās atļauju, Eiropas Savienības pilsoņa reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību  saņēmušās personas pienākums ir paziņot PMLP par izmaiņām Fizisko personu reģistrā iekļautajās ziņās par sevi, saviem nepilngadīgajiem bērniem un personām, kuras atrodas tās aizgādnībā vai aizbildnībā, kas izdarītas ārvalsts institūcijās (piemēram, par laulības noslēgšanu, laulības šķiršanu, vārda vai uzvārda maiņu, bērna dzimšanu u. tml.).

Ziņas sniedzamas 30 dienu laikā pēc Fizisko personu reģistrā iekļauto ziņu maiņas vai pēc tam, kad attiecīgās ziņas personai kļuvušas zināmas. Plašāka informācija pieejama šeit.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas