E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31326
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Ja darbinieks pēc uzteikuma saņemšanas saslimst

J
jautā:
24. decembrī, 2023
Tīna

Darba devējs ir uzteicis darbu ar 20. janvāri. Darba ņēmējs ir apstiprinājis uzteikumu ar savu parakstu. 22. decembrī darbinieks saslima, un tika atvērta darbnespējas lapa. Vai darba ņēmējs tiks atbrīvots no darba pienākumiem 20. janvārī? Vai arī slimības laiks noteikto termiņu pagarinās un atbrīvošanas datums būs cits?

A
atbild:
29. decembrī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja darba attiecības tiek izbeigtas ar darba devēja uzteikumu (Darba likuma 101. panta pirmā daļa), tad atbilstoši likuma 103. panta otrajai daļai pēc darbinieka pieprasījuma uzteikuma termiņā neieskaita pārejošas darbnespējas laiku, izņemot šā likuma 101. panta pirmās daļas 11. punktā minēto gadījumu – darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem, šajā laikā neieskaitot grūtniecības un dzemdību atvaļinājumu, kā arī darbnespējas laiku, ja darbnespējas iemesls ir nelaimes gadījums darbā, kura cēlonis saistīts ar darba vides faktoru iedarbību, vai arodslimība.

Tas nozīmē, ka jums darba devējam ir jādara rakstveidā zināms, ka lūdzat uzteikuma termiņā neieskaitīt slimības laiku. Ja tas netiks izdarīts, uzteikums stāsies spēkā norādītajā termiņā, proti, 20. janvārī.

Savukārt, ja darba attiecības tiek izbeigtas uz vienošanās līguma pamata (Darba likuma 114. pants), tad, neatkarīgi no fakta, ka darbinieks ir saslimis, darba attiecību izbeigšanas termiņu pagarināt nav iespējams. Vienošanās līgums stāsies spēkā tajā norādītajā termiņā, jo šādam līgumam ir tiesiskas sekas nodibinošs spēks un uz to neattiecas Darba likuma noteiktie uzteikuma aizliegumi un ierobežojumi.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas