E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 31162
Lasīšanai: 3 minūtes

Kādi ir minimālie ienākumi, lai saņemtu trūcīgā vai maznodrošinātā statusu

J
jautā:
07. decembrī, 2023
nekurnavrakstīts

Sakiet, lūdzu, kādi ir bankas konta atlikuma un ikmēneša ienākumu ierobežojumi, lai cilvēks vajadzības gadījumā varētu pieteikties trūcīgā vai maznodrošinātā statusam Rīgā? Ir zināms, ka nepietiek tikai ar zemiem vai neesošiem ienākumiem, taču precīzi skaitļi nekur nav minēti.

A
atbild:
08. decembrī, 2023
Lidija Dārziņa
LV portāls

Trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 procenti no ienākumu mediānas. Šogad tie ir 313 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 219 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.

Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot koeficientus: pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – 1; pārējām personām mājsaimniecībā – 0,7. Tas noteikts Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā.

Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Rīgā ir 439 eiro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 307 eiro katrai nākamajai personai mājsaimniecībā.

Rīgas pašvaldības Labklājības departamenta mājaslapā ir pieejama detalizēta informācija par sociālo palīdzību, kas apkopota arī bukletos: “Sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi 2023. gadā”; “Maznodrošinātas mājsaimniecības statuss Rīgā”; “Trūcīgas mājsaimniecības statuss Rīgā”; “Garantētā minimālā ienākuma pabalsts un mājokļa pabalsts” un citos.

Sociālās palīdzības piešķiršanai tiek vērtēti ienākumi, tie ir uzskaitīti Ministru kabineta noteikumos Nr. 809 “Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu”. Gan noteikumos, gan Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. pantā ir noteikts, kādus līdzekļus neuzskata par ienākumiem, tai skaitā par ienākumu neuzskata naudas līdzekļu uzkrājumu trūcīgas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa apmērā.

Kā ir mainījusies minimālo ienākumu noteikšana no šā gada 1. jūlija, skaidrots LV portāla publikācijā “Kā jaunais trūcīgā un maznodrošinātā ienākumu slieksnis ietekmē GMI, mājokļa pabalstu un atvieglojumus”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas