E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30820
Lasīšanai: 4 minūtes
3
3

Darba attiecību izbeigšana

J
jautā:
25. oktobrī, 2023
Anna

Labdien! Uzņēmumā ir uzsākta strukturizēšana, tiks apvienoti departamenti, pārslēgti līgumi, mainīti amatu nosaukumi. Vai personai, kuras amats/pienākumi tiek mainīti un amats tiek pārsaukts, ir tiesības lūgt viņu atlaist ar kompensāciju? It kā nevienu netaisās atlaist, bet pagaidām nekas cits nav piedāvāts, ir tikai ieteikums pašiem pieteikt savu kandidatūru citos amatos uzņēmumā/citās atrašanās vietās, mainot darbavietas adresi.

A
atbild:
30. oktobrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Darba tiesiskās attiecības ir izbeidzamas tikai likumā noteiktajos gadījumos un atbilstoši likumā noteiktajai kārtībai. Raugoties no tiesību viedokļa, darba līguma uzteikums ir darbinieka vai darba devēja izdarīts gribas izteikums (vienpusējs tiesisks darījums), ar ko tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības.

Darba devējam ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu, vienīgi pamatojoties uz apstākļiem, kas saistīti ar darbinieka uzvedību, viņa spējām vai ar saimniecisku, organizatorisku, tehnoloģisku vai līdzīga rakstura pasākumu veikšanu uzņēmumā Darba likuma 101. panta pirmajā daļā noteiktajos gadījumos:

  1. darbinieks bez attaisnojoša iemesla būtiski pārkāpis darba līgumu vai noteikto darba kārtību;
  2. darbinieks, veicot darbu, rīkojies prettiesiski un tādēļ zaudējis darba devēja uzticību;
  3. darbinieks, veicot darbu, rīkojies pretēji labiem tikumiem, un šāda rīcība nav savienojama ar darba tiesisko attiecību turpināšanu;
  4. darbinieks, veicot darbu, ir alkohola, narkotiku vai toksiska reibuma stāvoklī;
  5. darbinieks rupji pārkāpis darba aizsardzības noteikumus un apdraudējis citu personu drošību un veselību;
  6. darbiniekam nav pietiekamu profesionālo spēju nolīgtā darba veikšanai;
  7. darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums;
  8. ir atjaunots darbā darbinieks, kurš agrāk veica attiecīgo darbu;
  9. tiek samazināts darbinieku skaits;
  10. tiek likvidēts darba devējs;
  11. darbinieks pārejošas darbnespējas dēļ neveic darbu vairāk nekā sešus mēnešus, ja darbnespēja ir nepārtraukta, vai vienu gadu triju gadu periodā, ja darbnespēja atkārtojas ar pārtraukumiem.

Līdz ar to darba devēja uzteikumam ir jābūt tiesiski pamatotam. Ir jābūt pierādāmiem iemesliem, kāpēc ir nolemts ar darbinieku darba attiecības neturpināt. Izvērtējot faktiskos apstākļus, pieņemt lēmumu par darba līguma uzteikumu darbiniekam ir darba devēja kompetences jautājums. Atbilstoši Darba likuma 112. pantam darba devējam ir pienākums izmaksāt darbiniekam atlaišanas pabalstu, uzteicot darba līgumu Darba likuma 101. panta pirmās daļas 6., 7., 8., 9., 10. vai 11. punktā noteiktajos gadījumos. Savukārt, ja nepastāv kāds no Darba likuma 101. panta pirmajā daļā minētajiem apstākļiem, tad darba devēja uzteikumam nav tiesiska pamata.

Savukārt, ja darba tiesisko attiecību izbeigšanas iniciators ir darbinieks, tad darbiniekam jebkurā laikā ir tiesības rakstveidā uzteikt darba līgumu (Darba likuma 100. pants), kā arī darbiniekam ir tiesības iniciēt noslēgt savstarpējo vienošanos par darba tiesisko attiecību izbeigšanu (Darba likuma 114. pants). Tomēr norādāms, ka atbilstoši Darba likuma 112. pantam darba devējam nav pienākuma darbiniekam izmaksāt atlaišanas pabalstu, ja attiecības tiek izbeigtas ar darbinieka uzteikumu, pamatojoties uz Darba likuma 100. panta pirmo daļu, vai pušu vienošanos, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas