E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30807
Lasīšanai: 3 minūtes

BKA pārtraukšana, ja ir divas darbavietas

J
jautā:
23. oktobrī, 2023
Sandra

Strādāju divās darbavietās un šobrīd atrodos bērna kopšanas atvaļinājumā. Vai ir iespējams atgriezties darbā pakāpeniski, tas ir, vienā darbavietā atsākt pildīt darba pienākumus (pārtraucot BKA vienu mēnesi agrāk), bet otrā darbavietā saglabāt BKA līdz norādītā termiņa beigām?

A
atbild:
01. novembrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Saskaņā ar Darba likuma 156. panta pirmo daļu ikvienam darbiniekam ir tiesības uz bērna kopšanas atvaļinājumu sakarā ar bērna dzimšanu vai adopciju. Šādu atvaļinājumu piešķir uz laiku, kas nav ilgāks par pusotru gadu, līdz dienai, kad bērns sasniedz astoņu gadu vecumu. Darba likuma 156. panta otrajā daļā noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājumu pēc darbinieka pieprasījuma piešķir uz pilnu laiku vai pa daļām. Darba likumā nav noteikts, ka bērna kopšanas atvaļinājums jāizmanto vienlaikus pie visiem darba devējiem, ja darbinieks strādā pie vairākiem darba devējiem vai ir citādi nodarbināts.

Par vecāku pabalstu

Vecāku pabalsta saņemšanas periods ne vienmēr sakrīt ar darba devēja piešķirto bērna kopšanas atvaļinājuma periodu. Ja darbā bērna kopšanas atvaļinājumu esat pieprasījusi uz pusotru gadu, būs periods, kurā turpināsiet izmantot atvaļinājumu, bet vecāku pabalsta izmaksa jau būs beigusies.

Ar vecāku pabalstu atvaļinājums ir saistīts tikai tādā veidā, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā izmaksā, ja tā saņēmējs atrodas darba devēja piešķirtajā atvaļinājumā. Savukārt, lai saņemtu vecāku pabalsta nenododamo daļu, pieprasītājam ir jāatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā. Darba likums paredz tiesības vecākam izmantot pusotru gadu ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, tomēr var izvēlēties darbā atgriezties arī agrāk.

Ja bērna kopšanas atvaļinājums tiks pārtraukts vecāku pabalsta saņemšanas laikā un jūs atsāksiet strādāt, vecāku pabalstu izmaksās 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra. Lai saņemtu vecāku pabalsta nenododamo daļu, obligāts nosacījums ir, ka jāatrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas