E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30761
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Vai pēc vecāku pabalsta izmaksas perioda var turpināt izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu

J
jautā:
18. oktobrī, 2023
Zane

Labdien! Ja es ņemu bērna kopšanas atvaļinājumu uz 13 mēnešiem, kā man piedāvā, vai sanāks, ka bērnam būs 1,3 mēneši, kad beigsies apmaksātais atvaļinājums? Vai ir iespējams palikt neapmaksātā bērna kopšanas atvaļinājumā vēl divus mēnešus, līdz bērns sasniegs pusotru gadu un varēs doties bērnudārzā? Vai tēvs savu nenododamo daļu var nodot mātei?

A
atbild:
20. oktobrī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Bērna kopšanas atvaļinājuma ilgums un vecāku pabalsta apmaksas periods ir divas atšķirīgas lietas. Ne vienmēr vecāku pabalsta saņemšanas periods sakritīs ar darba devēja piešķirto bērna kopšanas atvaļinājuma periodu. Izvēloties vecāku pabalsta kopējo periodu uz 13 vai 19 mēnešiem, abos gadījumos, ja bērna kopšanas atvaļinājums darbā ir pieprasīts uz pusotru gadu, būs periods, kurā vecāks turpinās izmantot atvaļinājumu, bet vecāku pabalsta izmaksa jau būs izbeigta.

Pie darba devēja katram no vecākiem ir tiesības uz vienu gadu un sešus mēnešus ilgu bērna kopšanas atvaļinājumu, kuru var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam. Ar vecāku pabalstu atvaļinājums ir saistīts tikai tādā veidā, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra vecāku pabalstu piešķirtajā apmērā izmaksā, ja tā saņēmējs atrodas darba devēja piešķirtajā atvaļinājumā. Ja darba devējam pieprasa visu likumā noteikto bērna kopšanas atvaļinājumu, darbā agrāk nav jāatgriežas. Tomēr var izvēlēties atgriezties darbā arī agrāk – uzreiz pēc vecāku pabalsta izmaksas perioda beigām –, proti, nepieprasīt darba devējam atvaļinājumu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, bet uz īsāku laika periodu.

Ja pēc bērniņa piedzimšanas pieprasīsiet piešķirt maternitātes pabalstu par dzemdību periodu (56 vai 70 kalendārās dienas), bērna kopšanas atvaļinājums darba devējam jāpieprasa tikai ar nākamo dienu pēc šī dzemdību atvaļinājuma perioda. No tā izriet, ka, pieprasot darba devējam bērna kopšanas atvaļinājumu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem, darbā jāatgriežas apmēram bērna viena gada un astoņu mēnešu vecumā.

Nenododamā daļa ir vecāku pabalsta sastāvdaļa, kuru noteikts saņemt katram no vecākiem divus kalendāros mēnešus un kuru nevar izmantot otrs vecāks. Tas nozīmē, ka bērna tēvs savu vecāku pabalsta nenododamo daļu bērna mātei nevar nodot.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas