E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30714
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Izmaiņu darba līgumā par nolīgto darba laiku veikšana

J
jautā:
14. oktobrī, 2023
Sarmīte

Labdien! Esmu skolotāja ar 50% slodzi valodu kursos. Mans darba devējs vēlas mainīt darba līgumu, tam pievienojot vienošanos un darba kārtības noteikumus. Šie dokumenti paredz, ka tiek ieviests neprognozējams darba laiks darba devēja noteiktā darba laika ietvaros no plkst. 7.00 līdz 22.00. Par veicamo darbu darba devējs var paziņot trīs dienas pirms veicamā darba. Vēlos šo darbu savienot ar citu darbu, bet darba devēja noteiktie darba laiki ir ļoti haotiski, piemēram, divas dienas nedēļā strādāju no plkst. 11.45 līdz 13.15 un tad no plkst. 17.45 līdz 21.00. Citās dienās ir atšķirīgs darba laiks. Vai darba devējs ir tiesīgs plānot visu manu dienu? Kas ir “neprognozējams” darba laiks?

A
atbild:
25. oktobrī, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

No sniegtās informācijas secināms, ka jums ir nolīgts nepilns darba laiks, kas nav pilnībā vai lielākoties paredzams. Ja darba devējs nevar nodrošināt iepriekš darba līgumā nolīgto darba laiku un ir radusies nepieciešamība mainīt darba līguma noteikumus, nosakot, ka nepilnais darba laiks nav pilnībā vai lielākoties paredzams, darba devējam ir jāizsaka darbiniekam piedāvājums grozīt darba līgumu, ievērojot Darba likuma 97. vai 98. pantā noteikto kārtību.

Darba likums paredz –, ja darbiniekam darba specifikas dēļ tiek noteikts nepilns darba laiks un darba grafiks nav pilnībā vai lielākoties paredzams, darbinieks ir jānodrošina ar precīzāku informāciju par viņa iespējamo darba laiku un darba izpildes kārtību.

Tādējādi darba līgumā situācijā, ja darba grafiks nav pilnībā vai lielākoties paredzams, norāda:

  • to, ka šis grafiks ir mainīgs;
  • nolīgto darba laiku, kas ir garantētais apmaksātais darba laiks mēneša ietvarā;
  • informāciju par darba veikšanas laiku jeb t. s. atsauces stundām (laikposms noteiktās dienās, kurās var veikt darbu pēc darba devēja pieprasījuma);
  • informāciju par minimālo paziņošanas laiku pirms darba uzsākšanas vai tā atsaukumu (laiks, kādā darbinieks pirms darba veikšanas tiek informēts par nepieciešamību uzsākt darbu. Šim laikposmam jābūt samērīgam, proti, tādam, lai darbinieks no paziņojuma saņemšanas brīža līdz darba izpildes sākumam var saprātīgā termiņā ierasties darba veikšanas vietā).

Līdz ar to, ja esošais darbs jums nav vienīgais, jums jāmēģina rast ar darba devēju kompromisu darba grafika plānošanā. Darba likums neierobežo darba devēja tiesības noteikt dienas, darba laika intervālu, kā ietvaros tiks plānots darba laiks.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas