E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30576
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Ūdens patēriņa uzskaite daudzdzīvokļu mājās

J
jautā:
01. oktobrī, 2023
Valentīna

Labdien! Vai man ir tiesības nomainīt ūdens skaitītājus trīs mēnešu laikā pēc skaitītāju lietošanas termiņa beigām? Vai ūdens patēriņš līdz nomaiņai tiks aprēķināts pēc šo skaitītāju rādījumiem? Vai namu pārvaldniekam ir tiesības aprēķināt patērēto ūdeni pēc patēriņa normas un deklarēto personu skaita dzīvoklī?

A
atbild:
24. oktobrī, 2023

Ūdens patēriņa uzskaiti daudzdzīvokļu namos reglamentē Ministru kabineta noteikumi Nr. 1013 “Kārtība, kādā dzīvokļa īpašnieks daudzdzīvokļu dzīvojamā mājā norēķinās par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvokļa īpašuma lietošanu” un dzīvokļu īpašnieku kopības pieņemtie lēmumi šajā sakarā.

Ja individuālajā īpašumā nav uzstādīta ūdens patēriņa uzskaites mērierīce (skaitītājs) vai ir beidzies skaitītāja verifikācijas periods, tad ūdens patēriņu aprēķina saskaņā ar dzīvokļu īpašnieku apstiprināto kārtību.

Noteikumu 18.1 pants nosaka: pārvaldniekam ir pienākums rēķinos par patērēto ūdeni norādīt kopējo dzīvojamai mājai piegādāto ūdens apjomu, kā arī starpību starp mājas kopējā ūdens skaitītāja (komercuzskaites mēraparāta) rādījumu un atsevišķajos īpašumos ar skaitītājiem noteikto ūdens patēriņu (turpmāk – ūdens patēriņa starpība).

19. punktā noteikts: ja veidojas ūdens patēriņa starpība, tad jāpārrēķina ūdens patēriņš.

Ūdens patēriņa starpības sadales kārtību nepiemēro un ūdens patēriņa starpību vai tās daļu sadala starp tiem dzīvokļu īpašniekiem, uz kuriem attiecas kāds no šiem gadījumiem (ja tādi ir dzīvojamā mājā): 19.1 2. nav uzstādīts, nomainīts vai atkārtoti verificēts ūdens patēriņa skaitītājs, un saskaņā ar šo noteikumu 14.3 vai 30.2 punktu nav noteikta cita kārtība ūdens patēriņa skaitītāju uzstādīšanai, nomaiņai vai atkārtotai verificēšanai.

Tādējādi par laika periodu, kurā jums nav bijis verificēts ūdens patēriņa skaitītājs, ūdens patēriņš tiks aprēķināts saskaņā ar 19.1.2. punktā noteikto kārtību. Pēc skaitītāja verifikācijas un to apliecinošo dokumentu iesniegšanas pārvaldniekam patērētā ūdens uzskaite tiks veikta saskaņā ar skaitītāja rādījumiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas