E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30433
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
2
1
2

Nekustamā īpašuma īre ar izpirkuma tiesībām

J
jautā:
11. septembrī, 2023
S.L.

Pie kā tiek pieskaitīta nekustamā īpašuma īre ar izpirkšanas tiesībām – īrēšanas vai pirkšanas/pārdošanas darījumiem? Nekustamais īpašums saņemts mantošanas kārtībā, un pārdevējs ir deklarēts īpašumā vairāk par vienu gadu. Kurā brīdī un cik lielā apmērā ir jāsamaksā peļņas nodoklis valstij? Vai tad, kad iegūta visa summa par nekustamo īpašumu? Kā noformulēt līguma punktu, lai būtu saprotams, ka ikmēneša maksājums ir izpirkuma daļa? Vai iespējams norēķins skaidrā naudā?

A
atbild:
09. oktobrī, 2023
Olga Lauva
juriste

Juridiski nekustamā īpašuma īre ar izpirkšanas tiesībām ir pirkuma līgums, bet ar atšķirīgu samaksas kārtību – nevis, samaksājot visu pirkuma summu uzreiz, bet, veicot nomaksu ar ikmēneša maksājumiem (Civillikuma 2069. pants).

Svarīgi atcerēties, ka, iegādājoties īpašumu uz nomaksu, iespējami divi juridiski risinājumi, proti, īpašumtiesības paliek pārdevējam, līdz izmaksāta visa pirkuma summa, vai īpašumtiesības pāriet pircējam ar nodrošinājumu – hipotēku pārdevēja labā.

Ja nekustamais īpašums iegūts mantojuma ceļā, par tā iegādes vērtību uzskata attiecīgi mantojuma masā ietilpstošā norādītā konkrētā nekustamā īpašuma vērtību.

Ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas piemēro iedzīvotāju ienākuma nodokļa (turpmāk – nodoklis) 20% likmi. Ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas apliek ar nodokli kā ienākumu no kapitāla pieauguma, tomēr likumā ir paredzēti gadījumi, kad, izpildoties konkrētiem nosacījumiem, ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas ar nodokli neapliek.

Plašāka informācija par darījumiem, kas nav apliekami ar nodokli, pieejama VID tīmekļvietnē, sadaļā “Ar nodokli neapliekamie ienākumi no nekustamā īpašuma pārdošanas”, skatīt atbilstošo VID vadlīnijās. Savukārt par jūsu darījumam piemērojamo nodokļu nomaksu aicinātu jūs konsultēties VID. 

Lai noteiktu summu, no kuras maksājams iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN), no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas jāatņem tā iegādes vērtība un tajā veikto ieguldījumu vērtība, ja tādi ir bijuši (remontdarbi, labiekārtošana), un samaksu apliecinoši dokumenti.

Ir vairāki gadījumi, kad IIN, pārdodot nekustamo īpašumu, nav jāmaksā. Piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodoklis no kapitāla pieauguma, pārdodot nekustamo īpašumu, nav jāmaksā, ja nekustamais īpašums personas īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta.

Nomaksas pirkuma līgumu aicinātu sagatavot, vēršoties pie zvērināta notāra, lai abām līguma pusēm vēlāk nerastos strīdi saistībā ar ikmēneša maksājuma kārtību.

Slēdzot nomaksas pirkuma līgumu, pusēm (pārdevējam un pircējam) ir jāvienojas gan par līguma objekta (nekustamā īpašuma) pirkuma maksu, gan par samaksas kārtību.

Atbilstoši likuma “Par nodokļiem un nodevām” 30. pantā noteiktajam fiziskām personām, kuras neveic saimniecisko darbību, nav atļauts skaidrā naudā veikt darījumus, kuru summa pārsniedz 7 200 eiro (neatkarīgi no tā, vai darījums notiek vienā operācijā vai vairākās operācijās).

Ieteicams iepazīties arī ar LV portāla skaidrojumu Kas ir īre ar izpirkuma tiesībām un kas - nomaksas pirkuma līgums.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas