E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30431
Lasīšanai: 2 minūtes

Zaudējumu piedziņa no darbinieka

J
jautā:
11. septembrī, 2023
Regīna

Darba devējs ar darbinieku ir noslēguši līgumu par pilnu materiālo atbildību (darbs ir ar klientiem un viņu naudas līdzekļiem). Aizritējuši pieci gadi no līguma noslēgšanas. Vai pēkšņa klienta sūdzība (pārkāpums ir noticis pirms vairāk nekā diviem gadiem) var izraisīt darba devēja prasību no darbinieka naudas līdzekļu piedziņai?

A
atbild:
11. septembrī, 2023

Darba likuma 79. panta pirmā daļa noteic, ka darba devējam ir tiesības ieturēt no darbiniekam izmaksājamās darba samaksas to zaudējumu atlīdzību, kas viņam radušies darbinieka prettiesiskas, vainojamas rīcības dēļ. Šāda ieturējuma izdarīšanai nepieciešama darbinieka rakstveida piekrišana.

Turklāt tā paša panta otrā daļa nosaka –, ja darbinieks apstrīd darba devējam radušos zaudējumu atlīdzības prasījuma pamatu vai apmēru, darba devējs var celt atbilstošu prasību tiesā divu gadu laikā no zaudējumu nodarīšanas dienas.

No jautājuma ir secināms, ka starp darba devēju un darbinieku papildu darba līgumam ir noslēgts līgums par darbinieka materiālo atbildību, līdz ar to būtu ieteicams šos dokumentus uzrādīt juristam vai zvērinātam advokātam, lai saņemtu pilnvērtīgu konsultāciju. Nepieciešams uzsvērt, ka Darba likuma 6. panta pirmajā daļā ir noteikts, ka nav spēkā darba koplīguma, darba kārtības noteikumu, kā arī darba līguma un darba devēja rīkojumu noteikumi, kas pretēji normatīvajiem aktiem pasliktina darbinieka tiesisko stāvokli. Tāpēc vajadzētu izvērtēt, vai noteikumi par darbinieka materiālo atbildību ir vai nav pretrunā spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Vairāk par darba devējam nodarītajiem zaudējumiem un darbinieka atbildību varat izlasīt LV portālā publicētajā skaidrojumā “Darbinieka civiltiesiskā atbildība”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 272 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas