E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30397
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Līguma nosacījumu maiņa

J
jautā:
07. septembrī, 2023
Dimitrijs

Vai fitnesa klubs var mainīt līguma nosacījumus bez manas ziņas? Fitnesa klubs maina abonementu cenu bez manas piekrišanas. Vai tas ir likumīgi? Kādi likumi te ir spēkā?

A
atbild:
12. septembrī, 2023

Pakalpojumu sniedzējs jau noslēgtā līgumā cenas izmaiņas var veikt tikai tad, ja šādas tiesības paredzētas konkrētajā līgumā, ievērojot līgumā noteikto un normatīvo aktu prasības. Šādas pakalpojumu sniedzēju tiesības nedrīkst tikt izmantotas negodīgi.

Lai arī visu nozaru normatīvajos aktos nav noteikti konkrēti termiņi patērētāju brīdināšanai par cenas izmaiņām, tomēr, ja noslēgts ilgtermiņa līgums, tad atbilstoši labai un godīgai komercpraksei:

  • patērētājs par cenas izmaiņām ir jābrīdina vismaz mēnesi iepriekš (ja normatīvajos aktos nav noteikts garāks termiņš);
  • jāļauj patērētājam vienpusēji izbeigt līgumu bez līgumsoda vai citu sankciju piemērošanas, ja patērētājs cenas izmaiņām nepiekrīt.

Viena mēneša paziņošanas termiņš aizsargā patērētāju tiesiskās intereses, dodot pietiekami ilgu laiku, lai pieņemtu lēmumu par līguma turpināšanu vai izbeigšanu pēc grozījumu veikšanas, izvērtējot līguma grozījumus atbilstoši patērētāja interesēm un materiālajām iespējām, t.sk. izdarot izvēli un veicot salīdzinājumu ar citu pakalpojumu sniedzēju piedāvājumiem.

Ja starp pusēm noslēgtajā līgumā nav atrunāts, kā rīkoties saistībā ar iespēju paaugstināt cenu, tad pusēm savstarpēji par šo jautājumu jāvienojas.

PTAC aicina visus pakalpojumu sniedzējus, ja tie izmaksu pieauguma dēļ spiesti pārskatīt pakalpojumu cenas, rīkoties atbilstoši godīgas komercprakses principiem.

Šajā situācijā būtu jāņem vērā Negodīgas komercprakses aizlieguma likums, kura mērķis ir nodrošināt patērētāju tiesību un ekonomisko interešu aizsardzību, aizliedzot komercprakses īstenotājiem izmantot negodīgu komercpraksi pret patērētājiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas