E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30310
Lasīšanai: 2 minūtes
1
5
1
5

Zemesgrāmatas apliecības saņemšana pēc dzīvokļa pirkuma

J
jautā:
24. augustā, 2023
Ligita

Kā saņemt zemesgrāmatas apliecību pēc dzīvokļa pirkuma, ja pirkuma līgumā nav norādīta iespēja to saņemt elektroniski vai pa pastu, vai klātienē?

A
atbild:
28. augustā, 2023

Atbilstoši likuma “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 3. pantā noteiktajam nekustamais īpašums zemesgrāmatā ierakstāms, pamatojoties uz dokumentu, kas apliecina nekustamā īpašuma tiesisku iegūšanu. Jūsu gadījumā tas ir pirkuma līgums. Saskaņā ar Civillikuma 994. pantā noteikto par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās.

Zemesgrāmatas pakalpojumi ir pieejami elektroniski Valsts vienotajā datorizētajā zemesgrāmatā (VVDZ). Tā ir vienīgā informācijas sistēma Latvijā, kas uztur visu informāciju par nostiprinātajām tiesībām uz nekustamo īpašumu, un tā ikvienam ir pieejama tiešsaistē vietnē www.zemesgramata.lv. Portālā personām ir iespējams apskatīt informāciju par sev piederošajiem īpašumiem (nodalījuma noraksts). Īpašumu var meklēt pēc īpašumu identificējošajiem datiem – adreses, kadastra numura, īpašuma nosaukuma, nodalījuma numura.

Fiziskajai personai šis pakalpojums ir bez maksas.

Tātad, ja jūs jau esat dzīvokļa īpašniece, arī zemesgrāmatā jābūt ierakstam, kas to apliecina.

No zemesgrāmatas elektroniski vai papīra formātā var saņemt arī dažādas izziņas, piemēram, izziņu par sev piederošajiem īpašumiem, elektroniski apliecinātu nodalījuma izrakstu u. c.

Par zemesgrāmatas saņemšanas iespējām jums var ieteikt vērsties pie notāra, kurš sagatavoja nostiprinājuma lūgumu zemesgrāmatai.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas