E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30298
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Veselība

Jebkurā ārstniecības iestādē var lūgt izvērtēt mirušā radinieka veselības dokumentus

J
jautā:
24. augustā, 2023
Anna

Labdien! Vai varētu sīkāk pastāstīt par Pacienta tiesību likuma 10. panta ceturto daļu: “Informāciju par pacientu pēc viņa nāves drīkst izpaust šā likuma 7. panta pirmajā daļā minētajām personām, ja: 1) informācijas sniegšana var ietekmēt minēto personu dzīvību vai veselību vai atvieglot veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu tām; 2) informācija ir saistīta ar pacienta nāves cēloni vai ārstniecību laikā pirms viņa nāves.”

Piemēram, es vēlētos par dažiem izmeklējumiem (datortomogrāfiju, MRI utt.) un diagnozi pakonsultēties ar citu ārstu. Vai tas būtu pietiekams iemesls, lai pieprasītu šo izmeklējumu rezultātus par mirušu radinieku?

Iesniegumu Veselības inspekcijā pagaidām nevēlos iesniegt, jo neuzskatu, ka ir pieļauta kāda kļūda, tomēr gribu pārbaudīt. Ja nav iespējams saņemt šos izmeklējumus/izrakstus, tad vēlētos uzzināt, kā var pārbaudīt, vai izmeklējumi un diagnoze ir korekti. Ja vienīgais veids ir Veselības inspekcijā, tad vēlētos uzzināt, kāpēc es pats nevaru izvēlēties speciālistu vai speciālistus un uzzināt viņu viedokli par izmeklējumiem un rezultātiem. Kāpēc man jāuzticas tieši Veselības inspekcijas slēdzienam par to, ka ārstniecības iestādes noteiktā diagnoze un izmeklējumi ir korekti? Paldies!

A
atbild:
19. septembrī, 2023
Veselības inspekcija
Inese Vēvere, Veselības aprūpes departamenta vecākā referente
Santa Galiņa
LV portāls

Pacientu tiesību likuma 10. panta ceturtajā daļā ir minēts, kādos gadījumos ir pieļaujama mirušas personas veselības datu izpaušana.

“Pēc mūsu domām, pieprasījumā ārstniecības iestādei ir jānorāda visi apsvērumi par to, kāpēc pastāv šaubas par mirušā radinieka ārstniecības kvalitāti pirms viņa nāves. Ārstniecības iestādei pieprasījuma izpilde ir jānodrošina ar īpašu rūpību pret mirušās personas datu aizsardzību,” skaidro Veselības inspekcijas Veselības aprūpes departamenta vecākā referente Inese Vēvere.

Normatīvais regulējums neierobežo privātpersonas rīcību ar dokumentiem, kuri satur informāciju par miruša radinieka veselību, līdz ar to, ja ārstniecības iestāde pēc jūsu iesnieguma saņemšanas lems par labu datu izpaušanai, tad jūs varēsiet izvēlēties, pie kura speciālista vērsties ar lūgumu tos izvērtēt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas