E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30166
Lasīšanai: 2 minūtes
2
8
2
8

Neizmantotā atvaļinājuma kompensācijas aprēķins

J
jautā:
10. augustā, 2023
Sabīne

Ja darba attiecības tiek izbeigtas pēc sešiem mēnešiem, vai pienākas atvaļinājuma naudas izmaksa? Ja pienākas, cik lielā apmērā?

A
atbild:
15. augustā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darbiniekam Darba likums par vienu darba gadu garantē tiesības uz ikgadēju darba devēja apmaksātu atvaļinājumu četru kalendāra nedēļu apmērā. Tas nozīmē, ka par 11 nostrādātiem darba mēnešiem pienākas četru kalendāra nedēļu atvaļinājums.

Tiesības izmantot atvaļinājumu pilnā apmērā darbiniekam rodas, kad ir nostrādāti pilni seši mēneši (DL 150. panta trešā daļa).

Situācijā, ja darba attiecības tiek izbeigtas un darbinieks nav izmantojis atvaļinājumu par nostrādāto laiku, darba devējam ir jāizmaksā neizmantotā atvaļinājuma kompensācija proporcionāli nostrādātajam laikam. Viens darba attiecību mēnesis dod tiesības uz 1,68 atvaļinājuma dienām.

Lai precīzi aprēķinātu, cik atvaļinājuma dienu ir jākompensē, nepieciešami precīzi darba attiecību sākuma un beigu datumi.

Atvaļinājuma kompensācijai piemēro vidējās izpeļņas aprēķinu atbilstoši Darba likuma 75. pantam. Vidējo izpeļņu aprēķina par pēdējiem sešiem kalendāra mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām, aprēķinā ņemot vērā tikai tās dienas, kad bija jāstrādā.

Labs saturs
8
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas