E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 30151
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1
1
1

Aizgādnību nodibina tiesa, bāriņtiesa ieceļ aizgādni

J
jautā:
09. augustā, 2023
Alīna

Labdien! Mēģinu noformēt aizgādnību pār māsu, kura ir otrās grupas invalīde ar garīga rakstura traucējumiem. Invaliditāte ir uz mūžu. Māte diemžēl ir viņsaulē. Kur man vērsties? Kādi dokumenti jāaizpilda, lai iegūtu aizgādnību? Vēlos ar māsu pārcelties pie bērniem ārvalstīs uz pastāvīgu dzīvi. Paldies!

A
atbild:
14. augustā, 2023

Pieteikumu par personas rīcībspējas ierobežošanu garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ un aizgādnības nodibināšanu var iesniegt pati persona, tās bērni, brāļi, māsas, vecāki, laulātais vai prokurors (Civilprocesa likuma 264.1 pants). Pieteikums iesniedzams tiesā pēc šīs personas deklarētās dzīvesvietas (vai faktiskās, ja deklarētās dzīvesvietas nav). Pieteikumā norāda personai nosakāmo rīcībspējas ierobežojumu. Pieteikumam pievieno pierādījumus, kas apstiprina rīcībspējas ierobežošanas nepieciešamību personas interesēs (Civilprocesa likuma 265. pants).

Vairāk informācijas jūs varat saņemt LV portāla raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē “Tuvplānā civilprocess – aizgādnības nodibināšana, tuvinieka aprūpe un pārstāvniecība vecumdienās”, kā arī LV portālā publicētajā e-konsultācijā “Kas nepieciešams aizgādnības nodibināšanai”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 115 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas