TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
07. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Tiesāšanās
TĒMA: Tieslietas
1
12
1
12

Tuvplānā civilprocess – aizgādnības nodibināšana, tuvinieka aprūpe un pārstāvniecība vecumdienās

LV portālam: SARMĪTE DAUKŠTE, Zemgales rajona tiesas (Aizkrauklē) tiesnese; MARIJA ĻEONOVA, Rīgas bāriņtiesas Juridiskās nodaļas vadītāja.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vairums cilvēku nekad dzīvē nav saskārušies ar tiesvedību. Tomēr katrā ģimenē var rasties neplānotas situācijas, kad nepieciešama tiesas iesaiste, lai atrisinātu sadzīviskus jautājumus tuvinieku vārdā, kuri to vairs nespēj. Šajā raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē, kas veltīta tēmai – tuvinieku aprūpe un pārstāvniecība vecumdienās –, tuvāk aplūkotas situācijas, kādās tiek nodibināta pagaidu aizgādnība, kā tas notiek, kāpēc tā ir nepieciešama. Tāpat skarta sāpīga tēma –, vai bērniem ir beznosacījuma pienākums uzņemties rūpes par savu vecāku interešu pārstāvēšanu, kopšanu un uzturēšanos sociālās aprūpes iestādē situācijās, kad ģimeniskās saites pastāv tikai “uz papīra”.

Civillikuma 364.2 pants nosaka, ka personai, kurai ir garīga rakstura vai citi veselības traucējumi un kura nespēj saprast savas darbības nozīmi vai nespēj savu darbību vadīt, tiesa var nodibināt pagaidu aizgādnību bez rīcībspējas ierobežojuma, ja:

  • tas steidzami nepieciešams personas interesēs;
  • traucējumi ir pārejoši;
  • persona ar savu aktīvo darbību nespēj radīt sev kaitējumu.

Raidījuma “Zini savas tiesības” epizodē “Tuvplānā civilprocess – tuvinieku aprūpe un pārstāvniecība vecumdienās” kopā ar viesiem – Zemgales rajona tiesas (Aizkrauklē) tiesnesi Sarmīti Daukšti un Rīgas bāriņtiesas Juridiskās nodaļas vadītāju Mariju Ļeonovu – tiek meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Ko nozīmē pagaidu aizgādnība bez rīcībspējas ierobežojuma?
  • Kādās dzīves situācijās un kādu jautājumu kārtošanai var būt nepieciešams nodibināt pagaidu aizgādnību?
  • Kas jādara un kur jāvēršas, lai nodibinātu pagaidu aizgādnību?
  • Kas ir tiesīgs sniegt prasību tiesā par pagaidu aizgādnības nodibināšanu?
  • Kāda loma pagaidu aizgādnības nodibināšanas procesā ir prokuratūrai?
  • Kā tiek noteikts un izvērtēts, kas var tikt iecelts par personas pagaidu aizgādni?
  • Kādas ir pagaidu aizgādņa pilnvaras?
  • Vai ir tiesiski mehānismi, kā piespiest bērnus rūpēties par saviem vecākiem?

Raidījuma noslēgumā tiks analizētas arī reālas dzīves situācijas. Piemēram, kā rīkoties, kad kopjams un nemitīgi uzraugāms cilvēks atsakās doties uz pansionātu? Ko darīt situācijās, kad vecāka gadagājuma cilvēkam ir nepieciešama ikdienas aprūpe, bet bērni dzīvo ārvalstīs? Kādi tiesiski risinājumi ir iespējami situācijā, kad cienījama vecuma vecmāmiņai ir laba veselība, taču nav zināšanu un prasmju risināt saimnieciskus jautājumus?

Galvenās atziņas

  • Pagaidu aizgādnību nodibina tiesa

Pagaidu aizgādnību nodibina situācijās, kad cilvēks ir zaudējis spēju saprast savas darbības nozīmi un to vadīt garīga rakstura vai citu veselības traucējumu dēļ.

Pagaidu aizgādnību bez rīcībspējas ierobežojuma nodibina tiesa uz laiku, kas nepārsniedz divus gadus.

Pieteikumu tiesā par pagaidu aizgādnības nodibināšanu personai var iesniegt pati persona, tās bērni, brāļi, māsas, vecāki, laulātais vai prokurors.          

  • Pagaidu aizgādni ieceļ bāriņtiesa

Bāriņtiesa par aizgādni var iecelt personas izraudzīto personu, aizgādnībā nododamā laulāto vai kādu no tuvākajiem radiniekiem.

Bāriņtiesa noskaidros aizgādnībā esošās personas viedokli par ieceļamo aizgādni un izvērtēs, vai tam piemīt nepieciešamās spējas un īpašības.

Aizgādņa pilnvaru apjomu nosaka tiesa. Aizgādnis nevar lemt par aizgādnībā esošas personas mantu vai nekustamo īpašumu bez bāriņtiesas atļaujas.

  • Pienākums uzturēt vecākus

Bērnu nevar iecelt par aizgādni piespiedu kārtā. Tomēr Civillikumā saglabājas bērna pienākums uzturēt vecākus, kuru var atcelt tikai tiesa.

Bērns ir tiesīgs celt prasību tiesā, lai atbrīvotu sevi no pienākuma uzturēt vecāku. Prasību par uzturlīdzekļu piedziņu vecāku uzturam var celt pats vecāks, kā arī pašvaldība, kas apmaksā pansionātu.

Civilprocess norit sacīkstes formā. Lietas dalībniekiem ir jāspēj pierādīt savas prasības pamatotība, piemēram, ka vecāks ir ļaunprātīgi izvairījies uzturēt bērnu.

UZZIŅAI

Piecpadsmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu*. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, iepazīstinot skatītāju ar tiesisko regulējumu dažādās dzīves situācijās, kad to risināšanā ir jāvēršas tiesā.

Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā personas goda un cieņas aizstāvība, aizgādnības nodibināšana, paternitātes noteikšana, darba devēja uzteikuma apstrīdēšana un neizmaksātās darba samaksas piedziņa, soda apmēra noteikšana kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, sacīkstes princips civilprocesā, pagaidu aizsardzība pret vardarbību, nepilngadīgas personas atbildība, uzņēmējdarbība un sankcijas, patērētāja tiesības internetā, tiesas nolēmuma izpilde u. c. 

Plašāk par projektu: “Zini savas tiesības” trešā sezona ir klāt!.

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “YouTube” kanālā.

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs Facebook; Twitter un Instagram.

* Raidījuma “Zini savas tiesības!” projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild SIA “Vidzemes televīzija”. #SIF_MAF2022

Labs saturs
12
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI