E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29851
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
3
3

Vai var pārdot dzīvokli, ja tajā vēl dzīvo īrnieks

J
jautā:
06. jūlijā, 2023
Anna

Labdien! Dzīvokli, kuru šobrīd īrēju, saimnieks vēlas pārdot. Viņš izteicās, ka vēlas tirgot dzīvokli, bet nav teicis, kad man ir jāizvācas. Viņš atsūtīja mākleri, kas uzņēma fotogrāfijas sludinājumam. Vai tas vispār ir likumīgi, ka viņš liek tirgoties dzīvokli, kamēr te stāv manas personīgās lietas un es vēl maksāju īri? Un, ja uzrodas potenciālie pircēji, vai man jāļauj viņiem apskatīt dzīvokli?

A
atbild:
12. jūlijā, 2023

Latvijas Republikas Satversmē ir ierakstītas gan cilvēka tiesības uz mājokļa neaizskaramību (96. pants), gan cilvēka tiesības uz īpašumu (105. pants). Īres līguma noslēgšana uzliek dzīvokļa īpašniekam konkrētus pienākumus un ierobežojumus, taču tas neliedz dzīvokļa īpašniekam savu īpašumu atsavināt.

Tas, kas notiek ar īres līgumu īrētā dzīvokļa īpašnieka maiņas gadījumā, ir aprakstīts Dzīvojamo telpu īres likuma 28. pantā. Proti, ja īres līgums ir ierakstīts zemesgrāmatā, tad tas ir saistošs jaunajam telpas īpašniekam. Ja īres līgums noslēgts pēc 2021. gada 30. aprīļa un nav ierakstīts zemesgrāmatā, tad tas izbeidzas līdz ar jaunā īpašnieka īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā. Ja jaunais īpašnieks nevēlas noslēgt ar īrnieku jaunu īres līgumu, tad viņš paziņojumā informē īrnieku, ka dzīvoklis ir atbrīvojams divu mēnešu laikā. Taču, ja īres līgums, kas nav ierakstīts zemesgrāmatā, tika noslēgts līdz 2021. gada 30. aprīlim, tad saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma Pārejas noteikumu 2. punktu jaunajam dzīvokļa īpašniekam šis īres līgums būs saistošs līdz 2026. gada 31. decembrim vai līdz līgumā noteiktā termiņa beigām, ja termiņš beidzas laikā līdz 2026. gada 31. decembrim.

Izīrētājam būtu jāvienojas ar jums par laiku, kad potenciālie pircēji varētu dzīvokli apskatīt, lai netiktu pārkāptās jūsu tiesības uz privāto dzīvi.

Ir ieteicams arī pārlasīt noslēgto īres līgumu: tajā var būt atbildes uz jūsu jautājumiem.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas