E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29825
Lasīšanai: 2 minūtes

Vai var vienpusēji atcelt dāvinājumu

J
jautā:
03. jūlijā, 2023
Daiga

Labdien! 2005. g. vīrs pēc tēva nāves saņēma mantojumā nekustamo īpašumu (māju un zemi). Vīram ir brālis, kurš tolaik aizrāvās ar atkarību izraisošām vielām un bija vairāku kredītkompāniju parādnieks. Saskaņā ar savstarpēju vienošanos vīra brālis atteicās no savas tēva mantojuma daļas, kuras vietā vīrs noslēdza dāvinājuma līgumu par 1/3 zemes daļas dāvinājumu kā pateicību par pakalpojumu. 18 gadu laikā dāvinājums nav ticis noformēts zemesgrāmatā, vīra brālis dzīvo ārzemēs un nav izrādījis par to interesi. Godprātīgi rūpējamies par šo īpašumu, kā arī maksājam nodokļus. Vai pastāv iespēja atsaukt šādu dāvinājumu? Vai man kā laulātajai ir iespēja protestēt pret šādu dāvinājumu, ja tas veikts laulības laikā? Paldies!

A
atbild:
25. jūlijā, 2023
Signe Laizāne
LV portāls

Jānorāda, ka dāvinājums ir divpusējs darījums un likums neparedz iespēju vienpersoniski atcelt dāvinājumu, izņemot Civillikuma 1919. pantā noteikto, ka dāvinājumu var atsaukt rupjas apdāvinātā nepateicības dēļ (ja dāvinājums nav bijis atlīdzības nozīmē kā pateicība par kādu pakalpojumu).

Par apdāvinātā nepateicību jāatzīst dāvinātāja rupji apvainojumi vārdos vai darbos, viņam tīši nodarīts svarīgs mantisks zaudējums vai viņa dzīvības apdraudējums, kā arī viņa atstāšana bezpalīdzības stāvoklī, ja bijis iespējams palīdzēt.

Tomēr arī šādā gadījumā dāvinātājam ir jāceļ prasība tiesā un jāpierāda apdāvinātā rupja nepateicība, un attiecīgi tiesas kompetencē būs lemt par to, vai pastāv pamats dāvinājuma atcelšanai.

Papildus jānorāda: ja dāvinājums ir izdarīts atlīdzības nozīmē (atlīdzība par izdarītajiem pakalpojumiem) saskaņā ar Civillikuma 1933. pantu, šāds dāvinājums nepateicības dēļ nav atsaucams.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 104 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas