E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32686
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Dalītajā īpašumā zemes un ēkas īpašniekiem jāvienojas par ēkai nepieciešamo zemes platību

J
jautā:
17. maijā, 2024
Ineta

Labdien! Ja uz man piederošās zemes atrodas bezmantinieku ēka, kuru pašvaldība ir izlikusi izsolē, kāda ir varbūtība, ka man var piespiest iznomāt man piederošo zemi kādam, kurš nopirks konkrēto ēku? 

A
atbild:
20. maijā, 2024
Lidija Dārziņa
LV portāls

Zemesgrāmatā ierakstītu ēku (būvi), kas atrodas uz privātpersonai piederoša zemesgabala, var pārdot izsolē, bet pirmpirkuma tiesības uz to ir zemes īpašniekam. 

Ja uz jūsu zemes atrodas citai personai piederoša ēka, dalītais īpašums var būt izveidojies gan piespiedu nomas, gan brīvprātīgi izveidota dalītā īpašuma gadījumā.  

Zemes reformas likumi pieļāva īpašuma tiesību atjaunošanu uz zemi, uz kuras atradās citām personām piederošas būves. 

Jums kā zemes īpašniekam varētu būt zināms, kādā statusā uz jūsu zemes līdz šim atradās ēka, kāds tai bija piešķirts uzturēšanai funkcionāli nepieciešamais zemesgabals (pilsētā un laukos tas tika noteikts atšķirīgi), vai un saskaņā ar kādu līgumu saņēmāt samaksu no zemes lietotāja. 

Likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 38. un 39. pantā noteikts: 

“Ja normatīvie akti neparedz kārtību, kādā nosakāma lietošanā esošās zemes platība un robežas, to nosaka būves īpašnieks un zemes īpašnieks, rakstveidā vienojoties. Nosakot būves īpašnieka lietošanā esošās zemes platību un robežas, ņem vērā funkcionāli nepieciešamā zemesgabala noteikšanas principus privatizējamām dzīvojamām mājām. Strīdus par lietošanā esošās zemes platību un robežām izšķir tiesa. 

Ja būves īpašniekam ir likumiskās zemes lietošanas tiesības, zemes īpašnieks, nezaudējot tiesības visās pārējās attiecībās rīkoties ar savu īpašumu, nevar ierobežot būves īpašnieka iespējas lietot zemi atbilstoši būves īpašniekam ar likumu piešķirtajām lietošanas tiesībām vai kā citādi viņam kaitēt saistībā ar zemes lietošanas tiesību izmantošanu.” 

Par to, kādi nosacījumi pašreiz paredzēti ēkai nepieciešamās zemes izmantošanai, jāinteresējas pašvaldībā, noskaidrojot informāciju arī par pirmpirkuma tiesībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas