E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 32687
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Jebkurš nevar iegūt tiesības laulāt

J
jautā:
17. maijā, 2024
Aija

Vai laulību ir iespējams noslēgt, personai no malas/draugam saņemot īpašas tiesības uz vienu dienu vienu konkrētu ceremoniju?

A
atbild:
20. maijā, 2024
Linda Ņikona
LV portāls

Laulību reģistrācijas kārtību Latvijas Republikā nosaka Civillikums un Civilstāvokļa aktu likums. 

Civillikuma (CL) 41. pantā noteikts, ka laulību noslēdz ne agrāk kā viena mēneša un ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā pēc iesnieguma un citu laulības noslēgšanai nepieciešamo dokumentu iesniegšanas dzimtsarakstu nodaļā, ja laulības noslēgšanai nav šā likuma 32., 35., 37. un 38. pantā norādīto šķēršļu (steidzamos gadījumos dzimtsarakstu nodaļas amatpersonai ir tiesības saīsināt CL 41. pantā minēto minimālo termiņu). 

Savukārt CL 51. pantā paredzēts: ja laulājamie pieder pie ev. luterāņu, Romas katoļu, pareizticīgo, vecticībnieku, metodistu, baptistu, septītās dienas adventistu vai Mozus ticīgo (judaistu) konfesijas un vēlas salaulāties pie savas konfesijas garīdznieka, kuram ir attiecīgās konfesijas vadības atļauja, tad viņus laulā pēc attiecīgās konfesijas noteikumiem. 

Vienlaikus atbilstoši CL 53. pantam laulājamos laulā dzimtsarakstu nodaļas amatpersona vai 51. pantā norādīto konfesiju garīdznieki, ja ir ievēroti laulības noslēgšanas noteikumi. 

Tas nozīmē, ka Latvijā atbilstoši CL noteiktajam tiesiskajam regulējumam laulāt var tikai dzimtsarakstu nodaļas amatpersona vai CL norādīto konfesiju garīdznieki, ja ir ievēroti laulības noslēgšanas noteikumi. Proti, Latvijā jebkurš nevar iegūt tiesības laulāt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas