E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29771
Lasīšanai: 4 minūtes

Par noilgumu sodu izpildē, ja persona no tā izvairās

J
jautā:
26. jūnijā, 2023
Iveta

Manu dēlu 2023. gada 22. jūnijā aizturēja Rīgas lidostā, kad viņš ielidoja no Vācijas. Viņš bija aizbraucis pirms 11 gadiem un nebija atstrādājis Latvijā piespriestu sodu par maznozīmīgu nodarījumu. Dēlam ir nopietnas slimības, viņš tika turēts badā pirms lidojuma uz Latviju, un īslaicīgās aizturēšanas izolatorā Rīgā pēc plkst. 19.00 ēst vairāk nedod. Par to es informēju dežurantes. Atbraucot pie dēla un zinot likumu, lūdzu satikšanos, kā bija noteikts likumā, ne mazāk kā stundu, uz ko man dežuranti atbildēja, ka nevarot tādu iespēju nodrošināt. Uzskatu, ka tiek pārkāpts likums. Vai tiešām Čiekurkalna nodaļā, tai lielajā ēkā, nav viena stūrīša vai kabineta, kur es varētu satikt dēlu? Nav bijis arī telefona zvana. Man ir veselības problēmas, dzīvoju no Rīgas 100 km attālumā. Veselība dēlam ir ļoti slikta, divas dienas bija bez zālēm, kuras regulāri jālieto. Neviens nesaka man, cik ilgi viņš tur būs. Un kad tiks pārvests uz citurieni. Esmu izmisusi. Jo nav taču ne slepkava, ne agresīvs un neapdraud cilvēkus.

A
atbild:
24. jūlijā, 2023

Krimināllikumā  62. panta otrajā punktā ir noteikts, ka notiesājoša sprieduma izpildīšanas noilgums iestājas tad, ja no tā spēkā stāšanās laika pagājuši piecpadsmit gadi un noilgumu nav pārtraucis jauns noziedzīgs nodarījums. Jautājumu par to, vai notiesātais ir izvairījies no soda izciešanas, izlemj tiesa.

Kriminālprocesuālas darbības ir tiesīga veikt tikai tam pilnvarota persona, pamatojoties uz likumu.

Jums būtu ieteicams sazināties ar amatpersonu, kuras pārziņā atrodas jūsu dēla lieta. Ja to neizdodas izdarīt, tad jums ir jāsazinās ar tā policijas iecirkņa vadītāju, kurā atrodas jūsu dēls.

Aizturēto personu turēšanas kārtības likums noteic, ka aizturētās personas tiek turētas speciāli aprīkotās policijas telpās: īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Meklēšanā esošās apcietinātās personas pēc aizturēšanas var ievietot īslaicīgās aizturēšanas vietā līdz to pārvietošanai uz izmeklēšanas cietumu vai brīvības atņemšanas iestādi, bet ne ilgāk par septiņām darba dienām.

Pirms ievietošanas kamerā aizturēto iztaujā par veselības stāvokli un lūdz informēt par tādu slimību esamību, kuru dēļ var tikt apdraudēta paša aizturētā dzīvība vai kuras var būt bīstamas citām personām, vai kuru dēļ jānodrošina īpaši pasākumi aizturētajam. Aizturētā sūdzības par veselības stāvokli fiksē atsevišķā žurnālā (atbilstoši kārtībai, kura ir noteikta Aizturēto personu turēšanas kārtības likuma  2. p 3. panta septītajā punktā).

Turpat likuma 5. pantā ir noteikts, ka:

  1. īslaicīgās aizturēšanas vietā ir aizliegts: ienest un izmantot sakaru līdzekļus, ienest un lietot zāles (izņemot medikamentus, ko noteikusi ārstniecības persona);
  2. īslaicīgās aizturēšanas vietu drīkst apmeklēt: Kriminālprocesa likumā noteiktie nepilngadīgā aizturētā tuvinieki. Nepilngadīgajam aizturētajam īslaicīgās aizturēšanas vietā ir tiesības uz vienu stundu ilgu satikšanos vienatnē. (Persona ir nepilngadīga līdz 18 gadu vecumam, tā tas ir noteikts Latvijas Republikas Civillikuma 219. pantā).

Ja jums ir aizdomas par cilvēktiesību pārkāpumiem attiecīgajā iestādē, tad varat vērsties prokuratūrā ar iesniegumu, norādot uz konkrētiem cilvēktiesību pārkāpumiem.

Tāpat jums ir tiesības vērsties pēc palīdzības pie zvērināta advokāta, kas specializējās krimināllietās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas