E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29531
Lasīšanai: 3 minūtes
2
2

Vai piedziņu var vērst uz pabalstu mirušā pensijas saņēmēja laulātajam

J
jautā:
24. maijā, 2023
Dace

Vai tiesu izpildītajam ir tiesības vērst piedziņu uz pabalstu mirušā pensijas saņēmēja laulātajam? Vecuma pensija un pabalsts kopā pārsniedz minimālo algu. ZTI ietur to daļu, kas ir virs 620. ZTI norāda, ka šis nav sociālais pabalsts, jo nav minēts Civilprocesa likuma 594. pantā, kā arī VSAA pabalstu likumā. Vai tiešām šis ir nevis sociālais pabalsts, bet gan ienākums, no kura drīkst veikt ieturējumus? Pabalsta apraksts: pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam izmaksā pabalstu 50% apmērā no mirušajam laulātajam piešķirtās pensijas, kuras apmērā ir ieskaitīta arī piemaksa pie pensijas par līdz 1995. gada 31. decembrim uzkrāto apdrošināšanas (darba) stāžu. Pabalstu izmaksā 12 mēnešus no pensijas saņēmēja nāves dienas (iestāžu izdienas pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam izmaksā vienreizējo pabalstu). Pabalstu var saņemt, ja vecuma, invaliditātes, apgādnieka zaudējuma, izdienas vai speciālās valsts pensijas saņēmējs miršanas dienā ir bijis reģistrētā laulībā ar pārdzīvojušo laulāto un pārdzīvojušais laulātais ir vecuma, invaliditātes, izdienas vai speciālās valsts pensijas saņēmējs.

A
atbild:
01. jūnijā, 2023

Likuma “Par valsts pensijām” 37. panta trešajā daļā norādīts, ka pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam, kurš ir Latvijas Republikas vecuma, invaliditātes, izdienas vai speciālās valsts pensijas saņēmējs, pamatojoties uz viņa pieprasījumu, piešķir pabalstu 50% apmērā no mirušajam laulātajam saskaņā ar šo likumu piešķirtās pensijas (ieskaitot piemaksu pie pensijas par apdrošināšanas stāžu, kas uzkrāts līdz 1995. gada 31. decembrim).

Līdz ar to pēc savas būtības minētais pabalsts ir daļa no mirušā laulātā pensijas jeb, kā minēts likumprojekta, ar kuru likumā ietverts minētais pabalsts, anotācijā – “atraitņa pensija”. Saskaņā ar Civilprocesa likuma 595. panta otro daļu, vēršot piedziņu uz valsts pensijām, valsts sociālās apdrošināšanas pabalstiem un atlīdzībām, piemērojami noteikumi par piedziņas vēršanu uz darba samaksu, ja citos likumos nav noteikti citi ieturējumu ierobežojumi.

Ņemot vērā minēto, zvērināts tiesu izpildītājs ir tiesīgs vērst piedziņu uz pabalstu mirušā pensijas saņēmēja laulātajam, bet – ievērojot Civilprocesa likuma 594. pantā norādīto ieturējumu apmēru.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas