E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29411
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Kā noskaidrot, cik liela ir parāda summa

J
jautā:
12. maijā, 2023
Kristaps

Labdien! Pirms pieciem gadiem es aizņēmos 800 eiro, šodien tiesu izpildītāja piedzen 2700 eiro. Vai tas ir iespējams, ka no 800 eiro var uzaugt tik liela summa?

A
atbild:
30. maijā, 2023

Uz šo jautājumu nevar atbildēt viennozīmīgi. Ir jāsaprot piedzenamās summas (pamatparāda, likumisko un līgumisko procentu pieaugums, ar parāda piedziņu saistītie izdevumi un izdevumi, kas saistīti ar tiesu izpildītāja darbību) veidošanās kārtība.

Pienākums maksāt procentus par piespriesto summu līdz sprieduma izpildei (izsoles noslēguma dienai) ir noteikts Civilprocesa likuma 631. panta pirmajā daļā. Šos procentus tiesu izpildītājs aprēķina kopā ar piedzinējam izmaksājamo summu.

Tiesu izpildītājam, sagatavojot šo aprēķinu, ir jāņem vērā Civillikuma 1763. pants, kas noteic, ka procentu pieaugums apstājas:

  • kad vēl nesamaksāto procentu daudzums sasniedzis kapitāla lielumu;
  • kad par parādnieka mantu atklāj konkursu.

Tādējādi procentu uzrēķins (likumiskie procenti) beidz pieaugt, sasniedzot pamatparāda apmēru, ja vien līdz sprieduma likumīgās stāšanās spēkā dienai kreditors (ik gadu) nav lūdzis šos procentus kapitalizēt (t. i., iekļaut pamatparādā) saskaņā ar Civillikuma 1765. pantu.

Teorētiski, ņemot vērā ar tiesvedību saistīto izdevumu atlīdzināšanas pienākumu un ar zvērināta tiesu izpildītāja saistīto izdevumu segšanu, ir iespējams, ka no pamatparāda summas 800 eiro piedzenamā summa var izaugt līdz 2700 eiro.

Ar detalizētu atmaksājamās summas apmēru jūs varat iepazīties tiesas nolēmumā, savukārt ar piedziņas izdevumiem – pie zvērinātā tiesu izpildītāja. 

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas