E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29284
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Saskarsmes tiesību īstenošana bāriņtiesas pārstāvja klātbūtnē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. aprīlī, 2023
Atis

Labdien! Saskaņā ar tiesas lēmumu ik pēc trijiem mēnešiem man ir iespēja satikt bērnus bāriņtiesas pārstāvja klātbūtnē un pirms tikšanās bāriņtiesas pārstāve jāinformē divas nedēļas iepriekš, ko es arī daru. Aprīļa pirmajā nedēļā bija paredzēta tikšanās, kura nenotika, jo bāriņtiesa atbildēja, ka neparedzētu apstākļu dēļ tikšanās nevar notikt. Kā man rīkoties šādā gadījumā? Vai bāriņtiesa nepārkāpj tiesas lēmumu?

A
atbild:
26. maijā, 2023
Olga Lauva
juriste

Atbilstoši Bāriņtiesas likuma 59.4 pantam saskarsmes tiesības īstenojamas tās bāriņtiesas pārstāvja vai bāriņtiesas pilnvarotās personas klātbūtnē, kuras darbības teritorijā notiek tikšanās ar bērniem.

Likumā ir noteikts, ka bāriņtiesas pārstāvis piedalās bērna un vecāka saskarsmes tiesību īstenošanas procesā gadījumos, kad nav iespējams noteikt saskarsmes personu. Proti, bāriņtiesai ir pienākums nodrošināt bērna un vecāka saskarsmes tiesību īstenošanu un gādāt, lai šis process norit atbilstoši bērna tiesībām un interesēm.

No tiesiskā regulējuma izriet, ka bāriņtiesa ir kompetenta novērtēt, vai saskarsmes persona savus pienākumus spēj veikt saskaņā ar bērna tiesībām un interesēm.

Atbilstoši Administratīvā procesa likuma 89. pantam iestādes rīcība publisko tiesību jomā, kas neizpaužas tiesību akta veidā un kas ir vērsta uz faktisko seku radīšanu, ja privātpersonai uz šo rīcību ir tiesības vai šīs rīcības rezultātā ir radies vai var rasties personas subjektīvo tiesību vai tiesisko interešu aizskārums, ir faktiskā rīcība.

Ja bāriņtiesas faktiskās rīcības dēļ, iespējams, ir aizskartas bērna tiesības un intereses, tad šīs rīcības tiesiskums jāpārbauda administratīvā procesa kārtībā.

Tas nozīmē, ka administratīvajai tiesai ir jāizvērtē, vai bāriņtiesa ir rīkojusies tiesiski, nodrošinot bērna un vecāka saskarsmes tiesību īstenošanu.

Administratīvā procesa likuma normas, t. i., likuma 89. panta otrā daļa, paredz, ka faktiskā rīcība ir arī iestādes bezdarbība, ja iestādei pēc tiesību normām bija vai ir pienākums izpildīt kādu darbību.

Atbilstoši likuma 91. panta pirmajai un otrajai daļai persona, kura uzskata, ka iestādes plānotā vai jau iesāktā faktiskā rīcība aizskar vai var aizskart šīs personas tiesības vai tiesiskās intereses, var vērsties iestādē ar iesniegumu par iestādes nodoma mainīšanu attiecībā uz šo faktisko rīcību. Iestāde iesniegumu izskata un izvērtē pirms faktiskās rīcības veikšanas vai, ja tas iespējams, pirms tās pabeigšanas. Savu lēmumu iestāde paziņo vispārējā kārtībā. Privātpersona var apstrīdēt un pārsūdzēt šo iestādes lēmumu kā administratīvo aktu.

Vairāk par bāriņtiesas lēmuma apstrīdēšanas procesuālo kārtību var uzzināt LV portāla e-konsultācijā “Kā apstrīdēt bāriņtiesas lēmumu”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas