E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29259
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Pašvaldības lokālplānojuma apspriešana

J
jautā:
23. aprīlī, 2023
Rigonda

Ropažu novada pašvaldības teritorijā notiek sabiedriskā apspriešana par rūpnīcas būvniecību. Plānotais objekts ir uz Rīgas un Ropažu novada robežas. Ropažu novadā dzīvo 31 000 iedzīvotāji, kas var ietekmēt pašvaldības lēmumu (parakstīt kolektīvo iesniegumu pašvaldībai, sniegt viedokli sabiedriskajā apspriešanā). Rīdzinieku skaits, kas dzīvo blīvi apdzīvotās lielmēroga apkaimēs, tiešā objekta tuvumā, ir apmēram 92 000. Kādi ir rīdzinieku tiesiskie instrumenti Ropažu novada pašvaldības lēmumu ietekmēšanā?

A
atbild:
27. aprīlī, 2023

Ministrija norāda, ka teritorijas plānošanas dokumentu izstrādē var iesaistīties arī citu administratīvo teritoriju iedzīvotāji. Proti, saskaņā ar Teritorijas attīstības plānošanas likuma 4. panta piekto daļu ikvienam ir tiesības iepazīties ar spēkā esošajiem un publiskajai apspriešanai nodotajiem teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem, piedalīties to publiskajā apspriešanā, izteikt un aizstāvēt savu viedokli un noteiktā termiņā iesniegt rakstveida priekšlikumus.

Attiecībā par lasītāja jautājumā minēto gadījumu norādām, ka laikposmā no 2023. gada 7. marta līdz 2023. gada 6. aprīlim notika lokālplānojuma publiskā apspriešana, kas nozīmē, ka iesniegumus šī procesa ietvaros vairs nevar iesniegt. Interesenti šobrīd var iesniegt iesniegumus Iesnieguma likuma noteiktajā kārtībā.

Saskaņā ar lokālplānojuma izstrādes kārtību šobrīd pašvaldībai jāizvērtē saņemtie priekšlikumi un institūciju atzinumi un jāpieņem lēmums par lokālplānojuma pilnveidošanu vai apstiprināšanu ar saistošajiem noteikumiem. Ja Ropažu novada dome nolems apstiprināt lokālplānojumu, divu mēnešu laikā iespējams iesniegt iesniegumu ministrijā ar lūgumu apturēt saistošo noteikumu, ar kuriem apstiprināts lokālplānojums, darbību. Izvērtējot plānošanas dokumentu, ministrija to vērtē arī kopsakarā ar saņemtajiem iesniegumiem. Ar lokālplānojuma dokumentāciju var iepazīties Teritorijas attīstības plānošanas informācijas sistēmas publiskajā daļā, ģeoportālā, šeit.

Ministrija skaidro, ka atbilstoši Teritorijas attīstības plānošanas likuma 24. panta pirmajai daļai lokālplānojumu vietējā pašvaldība izstrādā pēc savas iniciatīvas un izmanto par pamatu turpmākai plānošanai, kā arī būvprojektēšanai. Teritorijas plānojuma, lokālplānojuma vai detālplānojuma izstrāde, apstiprināšana un īstenošanas uzraudzība ir pašvaldības ekskluzīvā kompetence. Kā norādījis Latvijas Republikas Senāta Administratīvo lietu departaments 2022. gada 25. februāra sprieduma lietā Nr. A420200918, lēmuma par lokālplānojuma izstrādāšanu (vai neizstrādāšanu) pieņemšana ir pašvaldības normatīvo aktu izdošanas funkcijas izpausme, kuru pašvaldība īsteno, ņemot vērā savu redzējumu par administratīvās teritorijas attīstību ilgtermiņā​. Lokālplānojuma izstrādes procedūru noteic Ministru kabineta 2014. gada 14. oktobra noteikumi Nr. 628 “Noteikumi par pašvaldību teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem”.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas