E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29196
Lasīšanai: 2 minūtes

Valsts sociālo pabalstu izmaksa, ja bērns piedzimst ātrāk

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. aprīlī, 2023
Karīna

Labdien!
Kas notiek ar maternitātes pabalsta izmaksu, ja bērns piedzimst ātrāk, nekā tika paredzēts? Piemēram, aizeju dekrētā 29.06. saistībā ar paredzēto bērna dzimšanu 08.09., taču bērns piedzimst 25.08. Vai šāda situācija ietekmē kopējo izmaksāto pabalstu summu?
Ja atsakos no darbnespējas lapas un strādāju līdz septembrim, vai pabalstu izmaksā tiks ņemti vērā pēdējie 12 mēneši iemaksu veikšanā, sākot no augusta (no 2022. gada septembra līdz 2023. gada augustam)?
Paldies!

A
atbild:
24. aprīlī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par visu grūtniecības atvaļinājuma un dzemdību atvaļinājuma laiku, ja sieviete neierodas darbā, tādējādi zaudējot algotā darbā gūstamos ienākumus, vai ja ienākumus zaudē pašnodarbināta sieviete.

Maternitātes pabalstu piešķir un izmaksā par 56 vai 70 grūtniecības atvaļinājuma dienām un 56 vai 70 dzemdību atvaļinājuma dienām (ņemot vērā laiku, kad sieviete stājas ārsta uzskaitē, un to, vai dzemdībās bijuši sarežģījumi), par kurām ārsts izsniedzis darbnespējas lapu B. No piešķirtā pabalsta nekas netiek atskaitīts vai samazināts, ja bērns ir dzimis agrāk/vēlāk, nekā ārsts noteicis. Šāda situācija neietekmē maternitātes pabalsta izmaksu un apmēru.

Maternitātes pabalstam vidējo apdrošināšanas iemaksu algu aprēķina par 12 kalendāro mēnešu periodu, kas beidzas divus mēnešus pirms tā mēneša, no kura tiek izsniegta darbnespējas lapa B.

Tātad, ja izlemsiet izmantot tikai daļu no Darba likumā paredzētā grūtniecības un dzemdību atvaļinājuma un ja darbnespējas lapa tiks izsniegta tikai par dzemdību periodu no 2022. gada septembra, vidējās apdrošināšanas iemaksu algas aprēķināšanas 12 kalendāra mēnešu periods tiks noteikts no 2022. gada jūlija līdz 2023. gada jūnijam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas