E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29046
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Ja parādnieks nepilda tiesas spriedumu, jāvēršas pie tiesu izpildītāja

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2023
Mārtiņš

Labdien! Vēlos noskaidrot, vai ir iespējams piedzīt no manas bijušās civilsievas (man par labu) tiesas procesā piespriesto naudas summu, ja viņa saņem minimālo darba algu (620 eiro) un viena audzina bērnu? Tiesas process notika sakarā ar to, ka es pieprasīju paternitātes testu, jo radās aizdomas, ka bērns, kurš piedzima mūsu kopdzīves laikā (tā ilga nepilnu gadu) un kuru pēc piedzimšanas piereģistrēju uz sava vārda, nav mans. Kā arī laikā, kad vairs nedzīvojām kopā un kad es aicināju savu civilsievu uz brīvprātīgu DNS ekspertīzi (izdevumus būtu sedzis es), viņa vienmēr kategoriski atteicās un iesniedza prasību piedzīt no manis uzturlīdzekļus. Notika vairākas tiesas sēdes, kuru rezultātā DNS ekspertīze uzrādīja, ka neesmu bērna bioloģiskais tēvs, ir anulēts ieraksts bērna dzimšanas apliecībā par mani kā tēvu. Bijušajai civilsievai ir piespriests atmaksāt gan visus tiesu izdevumus, gan DNS ekspertīzi, gan uzturlīdzekļu summu, ko es izmaksāju. Mazu daļu no piespriestā viņa ir atmaksājusi, bet pārējo kategoriski atsakās, aizbildinoties ar mazu bērnu un minimālo darba algu.

A
atbild:
18. aprīlī, 2023

Ja jūsu rīcībā ir spēkā stājies tiesas nolēmums par naudas summas piedziņu un parādnieks labprātīgi nepilda tiesas nolēmumu, jums ir jāvēršas tiesā ar rakstveida lūgumu par izpildu raksta izsniegšanu un pēc tam ar to jāvēršas pie zvērināta tiesu izpildītāja, kurš likumā noteiktajā kārtībā varēs veikt darbības parāda piespiedu piedziņai.

Civilprocesa likuma 557. pants nosaka piespiedu izpildes līdzekļus, piemēram, piedziņas vēršana uz parādnieka kustamo mantu, tai skaitā mantu, kas atrodas pie citām personām, un bezķermeniskām lietām, tās pārdodot, piedziņas vēršana uz naudu, kas parādniekam pienākas no citām personām (darba samaksu, tai pielīdzinātajiem maksājumiem, citiem parādnieka ienākumiem, noguldījumiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem), piedziņas vēršana uz parādnieka nekustamo īpašumu, to pārdodot.

Jānorāda, ka saskaņā ar Civilprocesa likuma 594. pantu parādnieka rīcībā ir saglabājami naudas līdzekļi minimālās mēnešalgas apmērā, kā arī papildu līdzekļi par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu (15 procentu apmērā no minimālās mēneša darba algas).

Saskaņā ar 596. pantu piedziņu nevar vērst uz:

  • atlaišanas pabalstu, apbedīšanas pabalstu, vienreizēju pabalstu mirušā laulātajam, valsts sociālajiem pabalstiem, valsts atbalstu ar celiakiju slimam bērnam, apgādnieka zaudējuma pensiju un atlīdzību par apgādnieka zaudējumu;
  • kompensācijas izmaksām par darbiniekam piederošo instrumentu nolietošanos un citām kompensācijām saskaņā ar normatīvajiem aktiem, kas regulē darba tiesiskās attiecības;
  • darbiniekam izmaksājamām summām sakarā ar komandējumu, pārcelšanu un nosūtīšanu darbā uz citu apdzīvotu vietu;
  • sociālās palīdzības pabalstiem;
  • bērna uzturlīdzekļiem Ministru kabineta noteikto minimālo bērna uzturlīdzekļu apmērā, kurus, pamatojoties uz tiesas nolēmumu vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas lēmumu, maksā viens no vecākiem, kā arī Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksājamiem bērna uzturlīdzekļiem.

Vairāk par parāda piedziņu pēc tiesas nolēmuma varat uzzināt LV portāla publikācijā, kas ir pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas