TIESĀS
>
Pazīsti tiesu varu!
TĒMAS
21. oktobrī, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
15
15

Tuvplānā civilprocess – parāda piedziņa pēc tiesas nolēmuma

LV portālam: ANDA KRAUKLE, Rīgas pilsētas tiesas priekšsēdētāja, tiesnese; IVETA KRUKA, Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja, tiesu izpildītāja.
Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Raidījuma “Zini savas tiesības” 3. sezonas turpinājumā tuvplānā civilprocess – parāda piedziņas process tiesā. Diskusijā ar raidījuma viešņām, tiesnesi un tiesu izpildītāju, skaidrojam parādu piedziņas lietu iztiesāšanu tiesā, parādnieka iespējas tiesvedības procesā un turpmākās parādnieka un tiesu izpildītāja attiecības līdz parādsaistību nokārtošanai.

Parādu piedziņa civilprocesuālā kārtībā tiesā vienmēr ir aktuāla, tomēr pēc ekonomiskajām krīzēm lietu skaitam ir tendence pieaugt, jo ievērojami samazinās personu ienākumi un vairs nav iespējas pildīt uzņemtās saistības.

LV portāla infografika.

Klupšanas akmens – paziņojumu ignorēšana

Kaut arī šobrīd tiek atzīts, ka parādnieki ir kļuvuši daudz informētāki par savām tiesībām, pienākumiem un veicamajām darbībām parādsaistību piedziņas procesā, tiesu pieredze liecina, ka tiesas un tiesu izpildītāju uz parādnieka deklarēto dzīvesvietu nosūtīto paziņojumu ignorēšana ir viens no lielākajiem t. s. “klupšanas akmeņiem” savu tiesību īstenošanā.

Bieži no parādniekiem dzirdētais pieņēmums, ka “es neko neesmu saņēmis, neko nezinu, tāpēc uz mani tas neattiecas”, ir aplams, jo atbilstoši tiesību normām darbojas prezumpcija, ka paziņojums par pienākumu sniegt tiesai informāciju par lietu un ierasties uz tiesas sēdi ir uzskatāms par saņemtu, ja tas ir nosūtīts uz personas deklarēto dzīvesvietas adresi.

LV portāla infografika.

Raidījuma “Zini savas tiesības” 4. epizodē kopā ar viešņām – Rīgas pilsētas tiesas priekšsēdētāju, tiesnesi Andu Kraukli un Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāju, tiesu izpildītāju Ivetu Kruku – tiek meklētas atbildes uz šādiem jautājumiem:

  • Ar ko no citām civilprocesuālā kārtībā skatāmajām lietām atšķiras parādsaistību piedziņas lietu iztiesāšana tiesā?
  • Cik senus parādus piedzen un var piedzīt? Kas ir biežākie kreditori?
  • Vai un kādos gadījumos kreditora pieteikumu par parāda piedziņu var noraidīt?
  • Vai piedziņas lietās bieži tiek prasīti Civillikuma 1765. pantā noteiktie likumiskie 6% gadā no parāda pamatsummas līdz sprieduma pilnīgai izpildei? 
  • Vai parādnieks kā lietas dalībnieks tiek iesaistīts tiesas procesā un viņa lietas izskatīšanā? Vai viņam ir iespēja kaut ko skaidrot vai lūgt tiesai? Vai parādnieki izmanto šo iespēju?
  • Kā notiek lietas iztiesāšana? Kāds ir tiesvedības procesa vidējais ilgums no prasības iesniegšanas brīža līdz tiesas nolēmumam?
  • Cik ilgi parādu piedziņas lieta atrodas tiesu izpildītāja lietvedībā?
  • Kādas ir likumiskās piedziņas iespējas?
  • Cik brīvs vai tomēr ierobežots ir kreditors, piemēram, lemjot par piedziņas vēršanu tikai uz parādnieka nekustamā īpašuma pārdošanu?
  • Ko parādnieks ir ignorējis? Vai parādniekam ir iespēja kaut ko darīt savā labā, pirms tiek nobloķēts viņa bankas konts?
  • Kas ir neaizskaramie parādnieka finanšu līdzekļi?
  • Kādas ir parādnieka iespējas uzturlīdzekļu piedziņas lietās?
  • Ko darīt, ja ir vairāki parādi un tie atrodas pie dažādiem tiesu izpildītājiem?
  • Vai parādniekam ir tiesības izvēlēties citu tiesu izpildītāju? 

LV portāla infografika.

Galvenās atziņas

  • Parādsaistību noilgums, kopējais apmērs, izlīguma iespējas

Civillikums nosaka vispārēju parādsaistību noilgumu – 10 gadi. Nosūtīts atgādinājums pārtrauc parāda noilgumu. Parādniekam ir tiesības celt tiesā iebildumus, ja parādam ir iestājies noilgums vai tas ir daļēji samaksāts.

Civilprocesa likums dod tiesības kreditoram, vēršoties tiesā, parāda nokavējuma gadījumā līdzās pamatsummai prasīt piedzīt likumiskos 6% gadā līdz sprieduma pilnīgai izpildei. Tādējādi parāda pamatsummas apmērs pieaug par 6%.

Jebkurā procesa stadijā – tiesvedības, nolēmuma izpildes laikā – kreditoram un parādniekam ir tiesības noslēgt izlīgumu, pildīt izlīguma nosacījumus un par 50% samazināt tiesas izdevumus, kas jāsedz parādniekam. Tiesu izpildītāja izdevumus par parāda piedziņu apmaksā parādnieks, un tos ietur primāri.

  • Pasta sūtījumi, dalība tiesas procesā, sprieduma izpilde

Lietas materiālus, uzaicinājumu sniegt tiesai paskaidrojumus, ierasties uz tiesas sēdi, aicinājumu nomaksāt parādu pirms piedziņas lietas ievešanas tiesu izpildītāja birojā nosūta uz parādnieka deklarēto dzīvesvietas adresi. Likums paredz, ka parādniekam par to ir paziņots, pat ja pasta sūtījumi nav saņemti.

Parādniekam ir jāierodas uz tiesu, lai sniegtu paskaidrojumus par lietu, pieteiktu lūgumus, celtu argumentus par prasītāja lūgumiem u. c. Ja parādnieks nesniedz paskaidrojumus, neierodas uz tiesas sēdi, tiesa taisa aizmugurisku spriedumu, liedzot tam iespēju lietu pārsūdzēt.

Likumīgā spēkā stājies tiesas spriedums ir izpildāms labprātīgi vai, īstenojot parāda piespiedu piedziņu.

  • Sadarbība ar tiesu izpildītāju

Tiesu izpildītājs ir vidutājs starp kreditora kā cietušās puses interesēm un parādniekam likumā nodrošinātajām tiesībām.

Parāda piedziņas lieta (izņemot administratīvo sodu piedziņu) tiesu izpildītāja birojā atrodas pastāvīgi līdz izpildei, tai nav noilguma.

Pastāvīga saziņa ar tiesu izpildītāju ir parādnieka interesēs, lai atrastu efektīvāko un samērīgāko veidu, kā parādsaistības dzēst. Sazināties var telefoniski, e-pastā, klātienē.

Primāri piedziņu vērš uz parādnieka naudas līdzekļiem. Tiesu izpildītājam nav piekļuves parādnieka bankas kontam. Lai bankas konts netiktu bloķēts, parādniekam laikus jāinformē par saviem ienākumiem – atalgojumu, pabalstiem, trešo pušu maksājumiem.

Parādniekam nav tiesību mainīt tiesu izpildītājus. Ja ir vairākas parādsaistību lietas un tās atrodas pie vairākiem tiesu izpildītājiem, tās nav iespējams apvienot, taču var un vajag atbildīgi sadarboties ar visiem tiesu izpildītājiem.

UZZIŅAI

Piecpadsmit raidījumu cikls “Zini savas tiesības” ir Latvijas Reģionu televīzijas (“Re:TV”) projekts, kas tiek īstenots ar Sabiedrības integrācijas fonda piešķirto finansējumu un LV portāla redakcionālo atbalstu*. Projekta uzdevums ir veicināt iedzīvotāju tiesībpratību, iepazīstinot skatītāju ar tiesisko regulējumu dažādās dzīves situācijās, kad to risināšanā ir jāvēršas tiesā.

Raidījumi ir veltīti tādiem jautājumiem kā personas goda un cieņas aizstāvība, aizgādnības nodibināšana, paternitātes noteikšana, darba devēja uzteikuma apstrīdēšana un neizmaksātās darba samaksas piedziņa, soda apmēra noteikšana kriminālprocesā un administratīvā pārkāpuma procesā, sacīkstes princips civilprocesā, pagaidu aizsardzība pret vardarbību, nepilngadīgas personas atbildība, uzņēmējdarbība un sankcijas, patērētāja tiesības internetā, tiesas nolēmuma izpilde u. c. 

Plašāk par projektu: “Zini savas tiesības” trešā sezona ir klāt!.

Visu raidījumu arhīvs ir pieejams LV portāla tematiskajā sadaļā #zinisavastiesības, kā arī LV portāla “YouTube” kanālā.

#zinisavastiesības: seko LV portālam un jauno raidījumu ierakstiem arī sociālo tīklu vietnēs FacebookTwitter un Instagram.

* Raidījuma “Zini savas tiesības!” projektu līdzfinansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par raidījuma saturu atbild SIA “Vidzemes televīzija”. #SIF_MAF2022

Labs saturs
15
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI