E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29042
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Prasību var celt pēc parādnieka dzīvesvietas

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
02. aprīlī, 2023
Sergejs

Lūdzu īsumā izskaidrot par iespējām iesniegt prasības pieteikumu par parāda piedziņu Latvijas civilajā tiesā pret Uzbekistānas pilsoni, kurš pirms četriem gadiem bija pagaidu deklarēts Latvijā (saistībā ar pagaidu nodarbinātību)! Pašreizējā dzīvesvietas/pagaidu/deklarētā adrese nav zināma.

A
atbild:
14. aprīlī, 2023

Civilprocesa likums nosaka prasības celšanai piekritīgo tiesu, un tā 26. panta pirmā daļa paredz, ka vispārējā gadījumā prasību pret fizisko personu ceļ tiesā pēc tās deklarētās dzīvesvietas. Savukārt atbilstoši 27. pantam, ja personai nav deklarētās dzīvesvietas, tad prasība ceļama pēc tās dzīvesvietas. Bet, ja dzīvesvieta nav zināma vai personai nav pastāvīgās dzīvesvietas Latvijā, tad prasība ir ceļama pēc tās nekustamā īpašuma atrašanās vietas vai pēc pēdējās zināmās dzīvesvietas.

Vienlaikus jānorāda, ka, piemēram, slēdzot aizdevuma līgumu, tā slēdzēji var noteikt to pirmās instances tiesu, kurā izšķirami strīdi, kas viņiem varētu celties par šo līgumu vai tā izpildīšanu.

Iesaku jums vērsties pie jurista vai zvērināta advokāta, kurš saskaņā ar jūsu rīcībā esošajiem dokumentiem un informāciju varētu palīdzēt izvērtēt, kuras valsts tiesā ir iespējams celt prasību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas