E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 29006
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
1

Pensiju 2. līmeņa dalībniekam, pieprasot vecuma pensiju, jāizmanto arī 2. līmeņa kapitāls

J
jautā:
20. martā, 2023
Māra

Labdien! Ņemot vērā, ka medijos ik pa laikam izskan informācija, ka saistībā ar ekonomisko situāciju valstī šobrīd doties pensijā ir neizdevīgi, vēlos noskaidrot, kādi ir riski un finansiālie zaudējumi, ja cilvēks turpina strādāt un nepiesakās vecuma pensijai. Paldies!

A
atbild:
26. aprīlī, 2023

Tiem, kuri ir pensiju 2. līmeņa dalībnieki, pieprasot vecuma pensiju, obligāti jāizdara izvēle, kā izmantot pensiju 2. līmeņa kapitālu, proti, uzkrāto fondētās pensijas (2. līmeņa) kapitālu pievienot nefondētajam pensijas (1. līmeņa) kapitālam, lai aprēķinātu vecuma pensiju saskaņā ar likumu “Par valsts pensijām”, vai iegādāties dzīvības apdrošināšanas (mūža pensijas) polisi.

Pašreizējā ekonomiskā situācija ietekmē uzkrājumu veidošanu pensiju 2. līmenī. Pensiju fondi ekonomisko un finanšu satricinājumu dēļ pēdējos gados ir cietuši īstermiņa zaudējumus, vai arī to ienesīgums ir bijis zems, līdz ar to sarūk katra dalībnieka personīgais uzkrājums. Situācijai stabilizējoties un atjaunojoties izaugsmei finanšu tirgos, arī ieguldījumu plāni kļūst ienesīgāki, atgūstot zaudēto. Ieguldījumu plānu ienesīgums atšķiras. Finanšu eksperti komentāros pašreizējo situāciju pasaules finanšu tirgos raksturo dažādi, tostarp kā stabilizēšanos, tomēr bez prognozēm par turpmāko.

Portālā www.latvija.lv, pieprasot pensiju 2. līmeņa dalībnieka konta izrakstu, katrs var uzzināt datus par uzkrātā pensiju 2. līmeņa kapitāla apmēru un tā izmaiņām katru gadu.

Vecuma pensiju aprēķina pēc likumā noteiktās formulas. Portālā www.latvija.lv var iegūt informāciju

arī par pensiju 1. līmeņa kapitālu. Pensiju 1. līmeņa kapitālu veido apdrošinātās personas kontā reģistrēto apdrošināšanas iemaksu gada summas, sākot no 1996. gada līdz informācijas pieprasīšanas dienai, kas aktualizētas ar kapitāla indeksu atbilstoši apdrošināšanas iemaksu algas izmaiņām valstī. Uzkrāto indeksēto pensijas kapitālu izmanto pensijas apmēra noteikšanai.

Lēmums, kad doties pensijā vai arī būtu vērts atlikt pensionēšanos, jāpieņem katram individuāli. Ja pensiju nepieprasa un turpina strādāt, no sociālās apdrošināšanas iemaksām tiek papildināts pensiju 1. un 2. līmeņa kapitāls. Tomēr arī tad, ja ir piešķirta pensija un cilvēks turpina strādāt, viņam uzkrājas pensijas kapitāls.  Vecuma pensiju vienu reizi gadā var pārrēķināt, ņemot vērā no jauna uzkrāto kapitālu.

Detalizētāka informācija par pensiju sistēmas darbību ir pieejama portālā manapensija.lv, kā arī Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā, norādē “Pensijas”.

Konsultāciju individuālā situācijā varat lūgt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas