E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28990
Lasīšanai: 2 minūtes
1
11
1
11

Ja darba attiecības nevar turpināt veselības stāvokļa dēļ

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. martā, 2023
Sintija skuja

Labdien! Vēlos noskaidrot, kā pareizāk rīkoties, lai nepaliktu zaudētājos.
2022. gada novembrī bija rokas karpālā kanāla operācija. Esmu uz darbnespējas lapas līdz 26 nedēļām. Sāku kārtot dokumentus arodsaslimšanai. Bija jāinformē darba devējs, taču viņš, to uzzinot, grib mani atlaist. Citu darbu nepiedāvā.
Kā noformēt darba attiecību izbeigšanu, lai nepalieku bez kompensācijas?
Kā ir tad, ja raksta uzteikumu vai abpusēju vienošanos?
Varbūt ir kāds cits veids, kā to noformēt? Paldies!

A
atbild:
28. martā, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja veselības stāvokļa dēļ jūs nevarat turpināt darba tiesiskās attiecības, tad pēc darbinieka iniciatīvas (Darba likuma 100. pants) tās nebūtu ieteicams izbeigt. Tiesību normas neuzliek pienākumu darba devējam izmaksāt atlaišanas pabalstu.

Ja šādā situācijā darba attiecības tiks izbeigtas pēc pušu vienošanās, pamatojoties uz Darba likuma 114. pantu, arī tad tiesību normas darba devējam obligātu pienākumu izmaksāt atlaišanas pabalstu neuzliek. Tomēr puses par to var vienoties un iekļaut vienošanās līguma tekstā.

Jums būs nepieciešams Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas izdots apliecinājums, kurā norādītas jūsu veselības problēmas un nespēja veikt nolīgto darbu.

Saņemot apliecinājumu, uzteikums būs jāizsaka darba devējam atbilstoši Darba likuma (DL) 101. panta pirmās daļas 7. punktam – darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ, un to apliecina ārsta atzinums. Darba likumā noteiktais uzteikuma termiņš šādā gadījumā ir nekavējoties no veselības stāvokļa apliecinājuma iesniegšanas brīža. Apliecinājumu var iesniegt arī slimības laikā. Minētais arguments ir pamats atlaišanas pabalsta izmaksai atbilstoši darba stāžam konkrētajā uzņēmumā (DL 112. pants).

Labs saturs
11
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas