E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28979
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Bioloģiskās nāves iemeslu skaidrošana

J
jautā:
17. martā, 2023
Eva

Labvakar! Pirms vairākiem gadiem pazuda cilvēks. Tika ziņots policijai, un persona tika izsludināta meklēšanā. Pagāja vairāki mēneši, persona tika atrasta mirusi mežā, citā pilsētā. Personai nebija līdzi ne naudas, ne mantu, lai tiktu uz citu pilsētu. Kriminālprocess netika uzsākts, jo persona esot mirusi dabiskā nāvē. Vai bija veiktas kādas ekspertīzes un citas darbības, nav informācijas. Gadiem ejot, ir radušās aizdomas, ka persona tika nonāvēta un, iespējams, apglabātā persona nav tā persona, kura tika meklēta. Persona tika atpazīta pēc apģērba, jo citādi tā nebija atpazīstama. Vai pēc vairākiem gadiem ir iespējams noskaidrot personas nāves iemeslus un to, vai tā ir meklētā persona?

A
atbild:
21. martā, 2023

Kriminālprocesa uzsākšanas pamats ir ietverts Kriminālprocesa likuma 370. pantā.

Atbilstoši minētā panta pirmajai daļai kriminālprocesu var uzsākt, ja pastāv reāla iespēja, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Savukārt saskaņā ar minētā panta otro daļu kriminālprocesu var uzsākt arī tad, ja ziņas satur informāciju par iespējamu notikušu noziedzīgu nodarījumu un tās ir iespējams pārbaudīt tikai ar kriminālprocesa līdzekļiem un metodēm.

Vērtējot izklāstītos apstākļus un ņemot vērā konstatēto personas atrašanas vietu, pirmšķietami būtu bijis pamats uzsākt kriminālprocesu par faktu atbilstoši Kriminālprocesa likuma 6. pantam.

Izmeklēšanā nekonstatējot vardarbīgas nāves pazīmes, pieņemot lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu, ar laiku iegūstot pierādījumus vai ziņas par faktiem, kas varētu liecināt par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, būtu pamats iesniegt pieteikumu par kriminālprocesa atjaunošanu saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem atbilstoši Kriminālprocesa likuma 655. pantam.

Ja kriminālprocess nav bijis uzsākts, tam ir bijis pamats, piemēram, konstatēti apstākļi, kas liecina par to, ka personas nāve nav bijusi vardarbīga, kā arī ir tikušas veiktas ekspertīzes, pēc kurām noteikts bioloģiskās nāves iestāšanās iemesls.

Ja kriminālprocess nav bijis uzsākts, šobrīd noskaidrot personas nāves iemeslus un to, vai tā ir meklētā persona, nebūs iespējams.

Gadījumā, ja kriminālprocess ir bijis uzsākts, iesniedzot pieteikumu par kriminālprocesa atjaunošanu saistībā ar jaunatklātiem apstākļiem un procesa virzītājam gūstot tam apstiprinājumu, apmierinot šo pieteikumu, kādam no radiniekiem būtu iespēja kļūt par cietušo lietā, tādējādi iesniegt lūgumu par līķa ekshumāciju atbilstoši Kriminālprocesa likuma 165. un 166. pantam, lai noskaidrotu apstākļus par nāves iestāšanās iemesliem un to, vai apglabātā persona ir arī meklētā persona.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 74 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas