E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28950
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Attaisnotajos izdevumos par ārstniecību nevar iekļaut tos, kurus valsts apmaksā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2023
Anna

Labdien! Man tika veikta acs (tīklenes plīsums) operācija klīniskajā universitātes slimnīcā ar ģimenes ārsta nosūtījumu, operācija bija valsts apmaksāta. Operācijai nepieciešamos ķirurģiskos instrumentus (precīzākām manipulācijām) es nopirku. Vai šos izdevumus varu pievienot VID deklarācijā attaisnoto medicīnas izdevumu sadaļā?

A
atbild:
17. aprīlī, 2023

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju iedzīvotāju ienākuma daļējai atgūšanai, attaisnotajos izdevumos par medicīnas un ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu nevar ieskaitīt medicīnas ierīču un preču iegādi, izņemot veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanai izmantoto ārstniecības līdzekļu, medicīnas ierīču un preču iegādes izdevumus, par ko nemaksā no Nacionālā veselības dienesta līdzekļiem.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 336 “Noteikumi par attaisnotajiem izdevumiem par izglītību un ārstnieciskajiem pakalpojumiem” 7. punktā noteikts:

“Attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos ir atļauts ieskaitīt taksācijas gada izdevumus par tiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ar kuriem saistītos izdevumus atbilstoši normatīvajiem aktiem nesedz Nacionālais veselības dienests (izņemot redzes asumu koriģējošu optikas izstrādājumu iegādes izdevumus), kā arī:

  • veiktās pacienta iemaksas;
  • visus ar ārstēšanos rehabilitācijas iestādēs saistītos izdevumus.”

Šo noteikumu 7. punktā minētajos attaisnotajos ārstnieciskajos izdevumos neietver izdevumus par ārstniecības līdzekļu (ārstniecisko preparātu, zāļu un vitamīnu), medicīnas ierīču un preču iegādi, izņemot veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanai izmantoto ārstniecības līdzekļu, medicīnas ierīču un preču iegādes izdevumus, par ko nemaksā no Nacionālā veselības dienesta līdzekļiem.

Par valsts apmaksātu operāciju pacientam nav papildus jāmaksā par instrumentiem, kurus izmanto stacionārā, un citām medicīniskajām ierīcēm. Jāmaksā pacienta iemaksa, to var iekļaut attaisnotajos izdevumos.

Ministru kabineta 2006. gada 31. oktobra noteikumi Nr. 899 nosaka ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtību.

Gada ienākumu deklarācijas un pievienoto izdevumu dokumentu atbilstību nodokļu tiesību aktos par attaisnotajiem izdevumiem noteiktajam pārbauda Valsts ieņēmumu dienests. Līdz ar to individuālā situācijā jāvēršas VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas