E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28945
Lasīšanai: 3 minūtes

Maiņas līgumā jānorāda īpašuma vērtība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. martā, 2023
Elīna

Vai, māsām savstarpēji mainoties ar līdzvērtīgiem dzīvokļiem, valsts nodevas apmēru pie notāra ietekmē tas, cik daudz katrai ir vēl citu nekustamo īpašumu?

A
atbild:
24. martā, 2023

Maiņas līgumā noteikti jāieraksta abu maiņas priekšmetu vērtība, jo no tās tiek aprēķināta valsts nodeva par īpašuma tiesību maiņu. Citi personai piederošie nekustamie īpašumi neietekmē valsts nodevas apmēru.

Saskaņā ar Ministru kabineta noteikumu Nr. 1250 “Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā” 5. punktu valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā par katru nekustamo īpašumu nosaka šādā apmērā:

5.1. īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram – 1,5% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst fiziska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro;

5.2. īpašuma atsavināšana uz līguma vai tiesas lēmuma pamata par izsoles akta apstiprināšanu vai uz tiesas lēmuma pamata par nekustamā īpašuma nostiprināšanu nosolītājam, līdzīpašniekam vai kreditoram – 2% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), ja īpašuma tiesības iegūst juridiska persona, bet ne vairāk kā 50 000 eiro;

5.3. īpašuma atsavināšana uz dāvinājuma līguma pamata – 3% no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), bet ne vairāk kā 50 000 eiro;

5.4. nekustamā īpašuma ieguldīšana kapitālsabiedrības pamatkapitālā – 1% no kapitālsabiedrības pamatkapitālā ieguldāmās nekustamā īpašuma ieguldījuma summas (eiro), bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Savukārt noteikumu 6. punkts paredz, ka valsts nodevu par īpašuma tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem par katru nekustamo īpašumu šo noteikumu 5.1. un 5.3. apakšpunktā minētajos gadījumos nosaka 0,5% apmērā no nekustamā īpašuma vērtības (eiro), bet ne vairāk kā 50 000 eiro.

Vairāk par maiņas līgumu varat uzzināt LV portāla publikācijā, kas pieejama šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas