E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28898
Lasīšanai: 3 minūtes

Konta apķīlāšana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. martā, 2023
Artis

Labdien!

Man ir dažādi parādi. Konts ir ar ierobežojumu 620 eiro mēnesī. Saņemu algu 200 eiro apmērā, esmu trūcīgs. Kā tas nākas, ka pēkšņi kontā pieejamais atlikums ir 290 eiro (no ZTI)? Sanāk, ka nepilnas divas algas nonāks pie tiesu izpildītāja. Kā ir ar manu iztikas minimumu? Paldies!

A
atbild:
11. aprīlī, 2023

Nezinot precīzus lietas faktiskos apstākļus, ir iespējams sniegt vispārīgu atbildi.

Tiesu izpildītājs piemēro tos piespiedu izpildes līdzekļus, kas ir noteikti Civilprocesa likuma 557. pantā, un tie ir: piedziņas vēršana uz darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, veicot ikmēneša ieturējumus, kontu apķīlāšana kredītiestādēs, piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo īpašumu.

Konta apķīlāšanu nosaka Civilprocesa likuma 599.1 panta nosacījumi: “(1) Vēršot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem kredītiestādē vai pie cita maksājumu pakalpojumu sniedzēja, tiesu izpildītājs sagatavo un nosūta kredītiestādei vai citam maksājumu pakalpojumu sniedzējam rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā. Rīkojumu saskaņā ar kontu reģistra ziņām par parādnieka atvērtajiem kontiem nosūta attiecīgajai kredītiestādei vai maksājumu pakalpojumu sniedzējam.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētajā rīkojumā tiesu izpildītājs attiecībā uz parādnieku – fizisko personu – vienai no kredītiestādēm vai maksājumu pakalpojumu sniedzējiem norāda šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteikto ierobežojumu (620 vai 310 eiro apmērā atkarībā no parādsaistību veida).

(3) Triju darba dienu laikā pēc rīkojuma saņemšanas kredītiestāde vai cits maksājumu pakalpojumu sniedzējs, izmantojot Valsts reģionālās attīstības aģentūras pārziņā esošo Valsts informācijas sistēmu savietotāju, nosūta rīkojuma devējam Izpildu lietu reģistrā paziņojumu par apķīlātās summas apmēru.

(6) Parādniekam – fiziskajai personai – ir tiesības informēt tiesu izpildītāju par kontu, kurā tam saglabājami kā neapķīlāti naudas līdzekļi šā likuma 1. pielikuma 3. punktā noteiktajā apmērā.”

Ņemot vērā iepriekš norādīto, nevajadzētu veidoties situācijai, ka jūs tiekat atstāts bez iztikas līdzekļiem.

Jums būtu jāvēršas pie tiesu izpildītāja, lai pārrunātu neskaidros jautājumus. Ar tiesu izpildītāju (tas ir parādnieka interesēs) vajag komunicēt, turklāt šādu pienākumu nosaka arī tiesību normas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas