E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28872
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Tieslietas
3
3

Noziedzīga nodarījuma skaidrojums

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. martā, 2023
Kaspars Bariss

Vai kost citam cilvēkam, pat ja viņš sit otram, ir noziegums? Ja ir, pie kādas atbildības, pēc kāda likuma panta jāsauc? Kurš ir vainīgs? Ko nozīmē “kost citam cilvēkam”?

A
atbild:
13. martā, 2023

Krimināllikuma 6. panta pirmajā daļā ir skaidrots noziedzīga nodarījuma jēdziens. Atbilstoši šim skaidrojumam par noziedzīgu nodarījumu atzīstams ar nodomu (tīši) vai aiz neuzmanības izdarīts kaitīgs nodarījums (darbība vai bezdarbība), kas paredzēts šajā likumā un par kura izdarīšanu draud kriminālsods.

Savukārt atbilstoši šī panta otrajai daļai par noziedzīgu nav atzīstams nodarījums (darbība vai bezdarbība), kam ir šajā likumā paredzētā nodarījuma sastāva pazīmes, bet kas izdarīts apstākļos, kuri izslēdz kriminālatbildību.

Krimināllikuma 28. pantā ir izskaidroti apstākļi, kas izslēdz kriminālatbildību. Atbilstoši minētajam pantam apstākļi, kas izslēdz kriminālatbildību, kaut arī šajos apstākļos izdarītās darbības atbilst šajā likumā paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva pazīmēm, ir nepieciešamā aizstāvēšanās, aizturēšana, nodarot personai kaitējumu, galējā nepieciešamība, attaisnojams profesionālais risks un noziedzīgas pavēles vai noziedzīga rīkojuma izpildīšana.

Lai varētu izvērtēt iespējamā noziedzīgā nodarījuma esamību un to, vai izdarītajā varētu būt saskatāmas noziedzīga nodarījuma sastāva pazīmes, ir nepieciešams detalizētāk iepazīties ar konkrētās lietas apstākļiem.

Tas, pēc kāda likuma panta personu sauc pie kriminālatbildības, konkrētajā gadījumā būtu vērtējams pēc miesas bojājumu smaguma pakāpes noteikšanas. Kritēriji miesas bojājumu smaguma pakāpes noteikšanai ir ietverti likuma “Par Krimināllikuma spēkā stāšanās un piemērošanas kārtību” 3. pielikumā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas