E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28858
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Moduļa tipa ēkas novietošana

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2023
Raitis

Labdien! Uz privātpersonas īpašumā esošas zemes vēlos novietot moduļa tipa ēku juridiskas personas biroja vajadzībām. Zemes īpašnieks un juridiskās personas (uzņēmuma) valdes loceklis ir viena un tā pati persona. Zemes īpašnieks zemi zem sava biroja ir gatavs izīrēt sava biroja (moduļa mājas) novietošanai, kā arī iznomāt teritoriju uzņēmuma saimnieciskās darbības veikšanai. Zemes īpašnieks būvvaldē un attiecīgajās iestādēs saskaņos komunikāciju pieslēguma projektus.

  • Vai komunikāciju izbūvi var veikt nomnieks (uzņēmums)?
  • Kā pēc ēkas novietošanas tā nododama ekspluatācijā, ja tā ir novietota uz skrūvpāļiem un ja uzņēmums, pēc kāda laika pārceļoties, paplašinoties vai kā citādi, ēku pārdod un aizved prom?
  • Vai būve ir reģistrējama zemesgrāmatā? Vai par to ir jāmaksā nekustamā īpašuma vai cits nodoklis? Tehniskie noteikumi par moduļa tipa ēkas novietošanu uz minētā zemesgabala ir saņemti, un mani tie pilnībā apmierina.
A
atbild:
15. martā, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Indra Dogādova, zvērināta advokāte

Ministru kabineta noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 1. pielikuma 2.1.1. punkts nosaka, ka vienstāva ēkas ar apbūves laukumu līdz 60 m2 skaitās pirmās grupas ēkas.

Ministru kabineta noteikumu Nr. 529 “Ēku būvnoteikumi” 22. punkts paredz, ka pirms būvniecības uzsākšanas uzraugošajai iestādei jāiesniedz ēkas plāns, ko ir apstiprinājis būvkomersants (attiecīgi tie varētu būt dokumenti no moduļu mājas ražotāja).

Šāda tipa ēkas nav jānodod ekspluatācijā, tās ir iespējams arī pārvietot.

Lai pieslēgtu komunikācijas, tas ir jāsaskaņo ar inženiertīklu turētājiem, tomēr komunikāciju izbūvi drīkst veikt arī pats nomnieks (uzņēmums).

Moduļu tipa ēkas nav nepieciešams reģistrēt zemesgrāmatā, kā arī par šīm ēkām nav jāmaksā nekustamā īpašuma nodoklis. Civillikuma izpratnē patstāvīga ēka ir jebkura brīvi stāvoša ēka, kas cieši savienota ar zemi, uz kuras tā uzcelta. Moduļu māja Civillikuma izpratnē nav patstāvīga ēka, jo tā nav cieši savienota ar zemi un to ir iespējams pārvietot. Saskaņā ar likumu par nekustamā īpašuma nodokli, ja ēku ir iespējams pārvietot, šādu ēku ar nekustamā īpašuma nodokli neapliek.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas