E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28853
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Inženiertīklu izbūve un saskaņojums ar kaimiņu

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. martā, 2023
Edijs

Labdien! Man pieder NĪ, kurā vēlos izbūvēt ūdensvadu un kanalizāciju. Pašvaldības maģistrālie ūdensvada un kanalizācijas tīkli izbūvēti uz ceļa apmēram 60 metru attālumā no mana īpašuma, līdz kuram varu nokļūt pa servitūta ceļu, kas kaimiņam ir ierakstīts zemesgrāmatā kā apgrūtinājums. Projekta saskaņošanai, lai izbūvētu ūdensvada un kanalizācijas tīklus pa servitūta ceļu, nepieciešams saskaņojums ar kaimiņa īpašnieku. Divu gadu laikā esmu rakstiski piecas reizes vērsies pie kaimiņa īpašnieka, kas ir juridiska persona. Piekrišanu neesmu saņēmis. Vērsos arī pašvaldībā, kur paskaidroja, ka nevar palīdzēt šajā situācijā. Kā rīkoties?

A
atbild:
16. martā, 2023
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Imants Muižnieks, zvērināts advokāts, Dr. iur.

Servitūta tiesība, kas nodibināta Civillikumā noteiktajā kārtībā un ierakstīta zemesgrāmatā, pati par sevi vēl nedod tiesības šajā teritorijā izvietot arī inženiertehniskās būves, jo servitūta ceļam aizsargjoslu (sarkanās līnijas vai ceļa nodalījuma joslu) parasti nenosaka. Tas nozīmē, ka jautājums par ūdensvada un kanalizācijas tīklu izbūvi ar kaimiņu būs jārisina, savstarpēji vienojoties, bet, ja tas nav iespējams, tad prasības kārtībā tiesā.

Vienlaikus jāņem vērā, ka likuma “Par autoceļiem”  6.2 pants paredz, ka ceļa servitūta nodibināšanai kalpojošā zemesgabala īpašnieks nevar liegt servitūta lietotājam izmantot ceļa aizsargjoslas apakšzemes un virszemes komunikāciju ierīkošanai likumā un citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Ja ceļa servitūta nodibināšanai kalpojošā zemesgabala īpašnieks nenosaka ceļa aizsargjoslu vai nenoteic to pietiekami lielu, strīdu izšķir tiesa. Līdz ar to, ja esošajam ceļa servitūtam ar vienošanos nav nodibināta aizsargjosla, kā tas ir vairumā gadījumu, strīds būs jānodod izskatīšanai tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas