E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28781
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Vai ir tiesiski darbinieku darba algas publiskot kopējā sarakstā?

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. martā, 2023
Jevgenijs

Uzņēmumā, kurā strādāju, algas lapas vietā tiek uzrādīts vispārējs visu darbinieku algu izraksts. Kad es palūdzu iedot algas lapiņu, vadītāja vienkārši izgrieza rindiņu ar manu uzvārdu no vispārējā izraksta un iedeva.
Vai tas ir pareizi? Vai arī būtu jāsagatavo atsevišķas algas lapas un jāizsniedz katram darbiniekam? Un - vai tas nav personas datu aizsardzības likuma pārkāpums, ka katrs darbinieks tādā veidā redz visu pārējo darbinieku algas?

A
atbild:
08. martā, 2023
Valsts darba inspekcija
Dace Stivriņa, Klientu atbalsta nodaļas vadītāja

Saskaņā ar Darba likuma 71. pantu, izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Tātad katram darbiniekam ir tiesības saņemt darba samaksas aprēķinu, kas tieši attiecas uz viņam izmaksāto darba samaksu.

Valsts darba inspekcijas ieskatā darba devējam nav tiesiska pamata uzrādīt citu darbinieku darba samaksas aprēķinus. Ja dokumentā ir ietverti vairāku darbinieku darba samaksas aprēķini, darba devējam būtu pienākums tos aizklāt, lai darbinieks varētu redzēt tikai savu darba samaksas aprēķinu. 

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 90 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas