E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28739
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība

Kur vērsties, ja tiek piedzīvota vardarbība

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2023
Anna

Labdien! Mūsu daudzdzīvokļu mājas kāpņu telpā vienai no kaimiņienēm (kundze cienījamos gados, pensionāre) ir pieaudzis audžudēls, kas pirms diviem gadiem tika izlaists no cietuma. Šis vīrietis pēdējos divus gadus traucē kāpņu telpā mieru: ir “labās” nedēļas, kad viņam kaimiņiene ļauj dzīvot dzīvoklī, bet ir citas nedēļas, kad viņš ir “izlikts ārā” un dzīvo kāpņu telpā. Viņam ir “pieredze” ar zādzībām un narkotiku lietošanu, kāpņu telpā reizēm mētājas šļirces, un viņš ved līdzi savus draugus, viss ir piespļaudīts un piegružots. Kāpņu telpai ir ieeja ar kodu, bet tas ir zināms visiem. Tāpat ir regulāra fiziska un emocionāla vardarbība pret šo kaimiņieni (ir bijuši zilumi, sasista seja, lauzts deguns; kliedzieni, kas dzirdami caur aizvērtām durvīm; uzlauztas durvis, atņemti dokumenti, bankas karte u. tml.). Vidēji reizi mēnesī tiek saukta policija (gan valsts, gan pašvaldības), bet nekas nemainās. Šis vīrietis kāpņu telpā arī verbāli aizskar citus kaimiņus un draud viņiem, piemēram, par policijas izsaukšanu un kaimiņienes aizstāvēšanu. Kā noprotu, vienu brīdi bijis spēkā tiesas lēmums, ka viņam aizliegts tuvoties mūsu kāpņu telpai, taču tas bija spēkā tikai uz mēnesi, un pēc tam viss atgriezās vecajās sliedēs. Viņš bieži sagaida kaimiņieni pie dzīvokļa durvīm un piespiež ielaist dzīvoklī. Kādas ir iespējas mums kā kaimiņiem kaut ko darīt lietas labā? Policijas vizītes nedod risinājumu, jo šis vīrietis pēc stundas atgriežas. Daži kaimiņi ar bērniem jau ir izvākušies, jo šādā vidē nejūtas droši. Vai atliek gaidīt, kad kaimiņienei tiks nodarīti smagāki miesas bojājumi vai arī šis vīrietis kāpņu telpā pārdozēs narkotikas un nomirs?

A
atbild:
14. martā, 2023

Valsts policijas viens no galvenajiem uzdevumiem ir garantēt personu un sabiedrības drošību, tādēļ situācijā, kurā jums vai kādam citam draud briesmas, ir jāsazinās ar policiju, zvanot uz bezmaksas diennakts tālruņa numuru 110.

Ja ir noticis noziegums un nav nepieciešama tūlītēja policijas reaģēšana, tad ir iespēja vērsties policijā ar rakstveida iesniegumu, izskaidrojot konkrēto situāciju un lūdzot palīdzību tās risināšanā.

Šeit ir pieejama informācija par to, kā iespējams ziņot policijai.

Pēc aprakstītās situācijas ir saprotams, ka jūsu kaimiņiene cieš no vardarbības. Jūsu kaimiņienei katrā apdraudējuma gadījumā ir jāizsauc policija, jo policijas darbiniekiem ir tiesības pieņemt lēmumu par varmākas nošķiršanu, uzliekot pienākumu varmākam nekavējoties pamest mājokli, netuvoties un nesazināties ar apdraudēto personu. Policijas lēmums darbojas uz laiku līdz astoņām dienām. Ja nepieciešams, lai aizsardzība darbotos ilgāk par minēto laiku, tad kaimiņiene ar policijas starpniecību vari iesniegt tiesai pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību.

Vairāk par pagaidu aizsardzību pret vardarbību var uzzināt šeit.

Ja varmāka pārkāpj policijas lēmumu vai tiesas lēmumu, jāzvana atbildīgajam policijas darbiniekam vai 110. Policijas pienākums ir nodrošināt lēmuma izpildes kontroli. Policijas darbinieks var izmantot piespiedu līdzekļus (fizisku spēku u. c.), lai nodrošinātu policijas lēmuma izpildi. Par tiesas lēmuma nepildīšanu varmāku var saukt pie kriminālatbildības.

Tāpat aicinātu kaimiņieni vērsties, piemēram, krīzes centrā biedrība “Skalbes” vai centrs “Marta”, kur būs iespējams saņemt palīdzību un konsultācijas konkrētās situācijas risinašanai.

Vairāk par atbalstu cietušajiem var uzzināt šeit.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas