SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
Santa Blumberga-Švēde
LV portāls
Aiga Nulle
LV portāls
17. oktobrī, 2022
RUBRIKA: Infografika
TĒMA: Tava drošība
22
22

Pagaidu aizsardzība pret vardarbību: kas var iesniegt pieteikumu un kādos gadījumos

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ja pret personu ir vērsta jebkāda fiziska, seksuāla, psiholoģiska vai ekonomiska vardarbība vai vardarbīga kontrole, kas notiek starp bijušajiem vai esošajiem laulātajiem vai citām savstarpēji saistītām personām, neatkarīgi no tā, vai aizskārējs dzīvo vai ir dzīvojis vienā mājsaimniecībā ar aizskarto personu, persona var iesniegt tiesā pamatotu pieteikumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību.

Pagaidu aizsardzības pret vardarbību mērķis ir nodrošināt, ka no vardarbības cietusī persona nekavējoties saņem aizsardzību, tāpēc gadījumā, ja pret personu ir vērsta jebkāda vardarbība, tiesa vai tiesnesis pēc personas motivēta pieteikuma vai pieteikuma, kas iesniegts ar policijas starpniecību, var pieņemt lēmumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību.

Pagaidu aizsardzība pret vardarbību piemērojama gadījumos, ja pret personu ir vērsta vardarbīga kontrole, t. i., tāda darbība vai darbību kopums, kas ietver aizskaršanu, seksuālu piespiešanu, draudus, pazemošanu, iebiedēšanu vai citas vardarbīgas darbības, kuru mērķis ir kaitēt, sodīt vai iebiedēt aizskarto personu.

Uzzini vairāk >>

Pagaidu aizsardzība pret vardarbību ir pieļaujama, ceļot prasību noteiktu kategoriju lietās, un jautājumu par pagaidu aizsardzību pret vardarbību pieļaujams izskatīt jebkurā procesa stadijā, kā arī pirms prasības celšanas tiesā. Turklāt pieteikuma iesniedzējam ir paredzēti īpaši atvieglojumi:

  • par pieteikumu nav jāmaksā valsts nodeva;
  • pieteikums, kurā cietusī persona ir apliecinājusi sniegto ziņu patiesumu, ir pierādījums lietā;
  • pieteikums tiek izlemts nākamajā dienā;
  • pieteicējam nav jānorāda, kādu prasību tas gatavojas iesniegt tiesā;
  • tiesa nevar pieteikumu atstāt bez virzības.

Civilprocesa likums kopumā nosaka astoņus pagaidu aizsardzības pret vardarbību līdzekļus, vienlaikus paredzot iespēju tiesnesim piemērot arī citus aizsardzības līdzekļus pēc tiesas ieskata.

Uzzini vairāk >>

LV portāla infografika.

Labs saturs
22
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI