E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28708
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Bērna tēva tiesības saņemt vecāku pabalstu, turpinot strādāt

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. februārī, 2023
Žanete

Labdien!
Vēlos uzzināt, vai pienākas vecāku pabalsts. Es, bērna māte, nestrādāju un neesmu bijusi nodarbināta pirms bērna piedzimšanas, strādā tikai bērna tēvs. Vai šajā gadījumā bērna tēvs ir tiesīgs saņemt vecāku pabalstu, turpinot strādāt?

A
atbild:
23. februārī, 2023
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Andrika Stretinska, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Vecāku pabalstu var saņemt viens no vecākiem, ja viņš ir sociāli apdrošināts (darba ņēmējs vai pašnodarbinātais, kas faktiski veic valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas).

Bērna tēvs var pieprasīt un saņemt vecāku pabalsta pamatdaļu, turpinot strādāt un neatrodoties bērna kopšanas atvaļinājumā. Šajā gadījumā vecāku pabalsts tēvam tiks izmaksāts 50% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Ja bērns ir dzimis 2023. gadā, katram no vecākiem ir tiesības uz divu kalendāra mēnešu ilgu vecāku pabalsta nenododamo daļu, kuru var izmantot līdz bērna astoņu gadu vecumam, ar nosacījumu, ka pabalsta pieprasītājs ir darba attiecībās un atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā.

Tas nozīmē –, lai izmantotu savu vecāku pabalsta nenododamo daļu, jums līdz bērna astoņu gadu vecumam ir jāuzsāk darba attiecības un jābūt bērna kopšanas atvaļinājumā. Savukārt bērna tēvs to var pieprasīt jebkurā periodā pēc vecāku pabalsta pamatdaļas saņemšanas, ar nosacījumu, ka atradīsies darba attiecībās un viņam būs piešķirts bērna kopšanas atvaļinājums.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas