E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28690
Lasīšanai: 2 minūtes

Izbeidzot darba attiecības, jāizmaksā galīgais aprēķins

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. februārī, 2023
Rudīte

Labdien! Ja tiek likvidēts uzņēmums un man palikušas neizņemtas atvaļinājuma dienas, vai darba devējam ir pienākums man tās apmaksāt? Ja darba devējs atsakās, uz kuru likuma pantu es varu atsaukties?

A
atbild:
27. februārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Ja uzņēmums tiek likvidēts, tad darba attiecību izbeigšanas pamatojums būs Darba likuma 101. panta pirmās daļas 10. punkts (tiek likvidēts darba devējs: juridiskā persona vai personālsabiedrība). Šādā gadījumā uzteikuma termiņš ir viens mēnesis un darba devējam darba attiecību pēdējā dienā ir jāizmaksā ne vien galīgais aprēķins  (darba samaksa par pēdējo nostrādāto mēnesi līdz pēdējai darba dienai, neizmantotā atvaļinājuma kompensācija), bet arī Darba likuma 112. pantā noteiktais atlaišanas pabalsts, ko aprēķina, ņemot vērā laiku, ko darbinieks nostrādājis uzņēmumā:

  • viena mēneša vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts mazāk nekā piecus gadus;
  • divu mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts piecus līdz 10 gadus;
  • triju mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts 10 līdz 20 gadus;
  • četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā, ja darbinieks pie attiecīgā darba devēja bijis nodarbināts vairāk nekā 20 gadus.

Visi maksājumi, kas darbiniekam pienākas no darba devēja, darba attiecības izbeidzot, ir jāsaņem pēdējā darba dienā. Ja darbinieks atlaišanas dienā nav veicis darbu, tad viņam pienākošās naudas summas izmaksā ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad darbinieks pieprasījis aprēķinu. Tas izriet no Darba likuma 128. panta regulējuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas