E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28657
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas
1
1

Kopmantas sadale, šķirot laulību

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2023
Jānis

Labdien! Mēs ar sievu esam precēti Latvijā, bet jau ilgu laiku dzīvojam citā ES dalībvalstī. Nolēmām šķirties šajā dalībvalstī, jo tur ir arī kopmanta. Cik es saprotu, kad laulību izšķirs, būs tikai jāiesniedz dokumenti par šo faktu Latvijā un atkārtoti Latvijā nebūs jāšķiras. Kas notiks ar kopmantu Latvijā (mums ir dzīvoklis, kas ir kopmanta, bet zemesgrāmatā ir ierakstīts uz sievas vārda)? Kā to pareizi noformēt? Tagad mēģinām dzīvokli pārdot un sadalīt naudu, bet pastāv iespēja, ka nepagūsim, līdz mūs izšķirs. Gribētu, lai tas paliktu kā kopmanta, ja nepaspēsim pārdot.

A
atbild:
20. martā, 2023
Olga Lauva
juriste

Laulības šķiršanas lietām pie zvērināta notāra nav noteikta teritoriālā piekritība. Izņēmumi ir pārrobežu lietas, kur lietas piekritībai jāatbilst Eiropas Savienības regulām. Ja piekritība šķirt laulību pārrobežu lietā saskaņā ar Eiropas Savienības tiesību aktiem vai citiem starptautiskajiem tiesību aktiem nav noteikta Latvijas Republikai, zvērināts notārs laulības šķiršanas lietu neuzsāk un paziņo par to laulātajiem.

Zvērināts notārs var šķirt laulību, ja abi laulātie vienojas par laulības šķiršanu un ir vienojušies par kopīgo nepilngadīgo bērnu aizgādību, saskarsmes tiesībām, bērna uzturlīdzekļiem un kopīgās mantas sadali. Tas nozīmē, ka laulātie var paši savstarpēji vienoties, kā sadalīt kopīgo mantu.

Manta, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā palīdzību, ir abu laulāto kopīgā manta. Par abu laulāto kopīgo mantu tiek pieņemts, ka tā pieder abiem laulātajiem kopīgās daļās, ja vien kāds no laulātajiem nepamato un nepierāda citādu mantas dalījuma kārtību (Civillikuma 89. pants).

Laulība pie zvērināta notāra var tikt šķirta tikai gadījumā, ja laulātie iepriekš rakstveidā ir vienojušies par kopīgas mantas sadali, un ja šāda vienošanās ir pievienota iesniegumam par laulības šķiršanu.

Vienošanās gadījumā ar laulāto vienojas par kopmantas sadali pēc saviem ieskatiem, t. sk., vai nepieciešams izmaksāt vērtības kompensāciju. Tāpēc aicinātu kopīgi vērsties pie zvērināta notāra, lai sagatavotu vienošanos par laulāto kopmantas sadali.

Papildus jānorāda, ka īpašuma tiesību nostiprināšana zemesgrāmatā uz viena laulātā vārda nav pietiekams pierādījums par šā laulātā īpašuma tiesībām uz nekustamo īpašumu kā laulātā atsevišķu mantu. Laulātajam, kurš apstrīd Civillikuma 89. panta otrajā daļā paredzēto pieņēmumu un iebilst pret kopīgas mantas vienlīdzīgu sadalījumu, ir pienākums pierādīt sava ieguldījuma apjomu.

Tostarp piekritības noteikumi laulības šķiršanas, laulāto atšķiršanas vai laulības neesamības lietās, kad viens no laulātajiem pastāvīgi dzīvo kādā no dalībvalstīm vai ir kādas dalībvalsts pilsonis, ir noteikti Padomes 2003. gada 27. novembra regulā (EK) Nr. 2201/2003 par jurisdikciju un spriedumu atzīšanu un izpildi laulības lietās un lietās par vecāku atbildību un par regulas (EK) Nr. 1347/2000 atcelšanu (turpmāk – Padomes regula (EK) Nr. 2201/2003).

Vienlaikus piekritības normas laulības šķiršanas lietās ir noteiktas arī Latvijai saistošajos divpusējos starptautiskajos līgumos ar trešajām valstīm par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām.

Citā dalībvalstī pieņemts spriedums par laulības šķiršanu, laulāto atšķiršanu vai laulības neesamību ir atzīstams Latvijā atbilstoši Padomes regulas (EK) Nr. 2201/2003 noteikumiem. Atbilstoši minētās regulas noteikumiem spriedums, kas pieņemts vienā dalībvalstī, ir atzīstams citās dalībvalstīs bez īpašas procesuālās kārtības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas