E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28629
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis

Autostāvvieta un puķu dobes

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. februārī, 2023
Larisa

Labdien! Gribu jautāt par stāvvietas ierīkošanu trīsstāvu dzīvojamās mājas pagalmā. Nams Lomonosova ielā 8 atrodas aizsargājamā teritorijā. Izlasīju Rīgas domes saistošo noteikumu 20.12.2005. Nr. 34 (Rīgas domes 20.12.2005. lēmums Nr. 749) “Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi” 5.4.5.1.4 punktā. Mājā ir 20 dzīvokļu. Mazajā pagalmā 20 mašīnām nepietiks vietas. No 1953. gada eksistēja vēsturiski asfaltēts pagalms. Pagalmā bija divas puķu dobes. Viena no tām bija zem maniem logiem. Pirms 3–4 gadiem kopsapulcē tika nolemts pārbūvēt stāvvietu laukumu, daļu no puķu dobēm izjauca. Ar sāpošu sirdi vajadzēja piekrist, taču paturēju rožu dobi 1,5 x 6 m zem saviem logiem. Dzīvoju pirmajā stāvā, un mašīnas tiek novietotas pret logiem. Patlaban daļa iedzīvotāju pieprasa paplašināt stāvvietu un iznīcināt puķu dobi. Vai viņi ir tiesīgi “bāzt” manā logā mašīnas? Vai zaļo teritoriju neviens vairs neaizsargā? Vai nav saistoši, ka automašīnām jābūt novietotām 8–10 m attālumā no ēkas logiem? Paldies par atbildi!

A
atbild:
15. februārī, 2023
Rīgas dome
Mārtiņš Vilemsons, Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja p. i.

Rīgas teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumi (RTIAN) nosaka attālumu no publiski pieejamām transportlīdzekļu novietnēm līdz dzīvojamām telpām. Šajā gadījumā jautājums jārisina civiltiesiski, visiem kopīpašniekiem vienojoties par risinājumiem pagalma labiekārtojumā.

Lai zemesgabalā izbūvētu autostāvvietas, Pilsētas attīstības departamentā ir jāiesniedz būvniecības dokumentācija. To izvērtējot, tiks ņemts vērā, vai zemesgabalā pēc autostāvvietu izbūves tiks nodrošināta nepieciešamā zemesgabala minimālā brīvā teritorija (noteikta RTIAN 459.2. apakšpunktā) un apstādījumu platība (noteikta RTIAN 261. punktā).

RTIAN 172. punktā minēti nosacījumi apstādījumu ierīkošanai atklātā virszemes transportlīdzekļu novietnē: vismaz 7% no transportlīdzekļu novietnes kopējās teritorijas paredz apstādījumiem ar kokiem, ja transportlīdzekļu novietnē veido apstādījumus ar krūmiem, tad apstādījumu platība ir vismaz 10% no transportlīdzekļu kopējās teritorijas, un ja transportlīdzekļu novietni izvieto pie zemesgabala robežas vai daudzdzīvokļu namu pagalmos, kur transportlīdzekļu novietne robežojas ar bērnu rotaļu laukumu, sporta laukumu vai iedzīvotāju atpūtas zonu, veido norobežojošos stādījumus gar transportlīdzekļu novietni.

Maskavas priekšpilsētā papildus ievēro RTIAN 405.4. apakšpunktā noteikto – saglabā vides raksturam atbilstošus žogus, vārtus, apstādījumus.

Noteikumu 165. punkts attiecas uz publiski pieejamu autostāvvietu, nevis mājas iedzīvotāju izbūvētu stāvvietu savām vajadzībām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas