E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28564
Lasīšanai: 4 minūtes

Darba samaksas apmērs vērtējams kopsakarā ar faktiski nostrādāto darba laiku un nolīgto darba samaksas apmēru

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. februārī, 2023
Dāvis

Labdien!
Strādāju apsardzes firmā.
Pirms uzsāku darbu, darba devējs sludinājumā rakstīja, ka maksās 4,00 eiro bruto. Pārrunu laikā apstiprināja, ka alga “uz papīra” ir 4,00 eiro. Parakstot līgumu, alga tajā bija norādīta 2,35 eiro bruto, un atsevišķi bija rakstīts, ka var tikt izmaksāta piemaksa 1,65 eiro apmērā.
Sanāk, ka darba devējs maksāja 2,35 eiro bruto un izvēlējās, vai maksāt/nemaksāt piemaksu. Visu šo laiku piemaksu nebija maksājis. Vai darba dēvēju var saukt pie atbildības par melošanu? Vai ir iespējams atgūt nopelnīto naudu?

A
atbild:
16. februārī, 2023
Valsts darba inspekcija
Laura Akmentiņa, Klientu atbalsta nodaļas vadošā juriskonsulte

Ja darba devējs pretendenta piesaistei izmanto darba sludinājumu jeb paziņojumu par brīvajām darba vietām, tad Darba likuma 32. panta izpilde attiecībā uz tā saturu ir obligāta. Minētajā pantā noteikti vispārīgie noteikumi, kas darba devējam jāievēro, veidojot darba sludinājuma saturu, tai skaitā saskaņā ar Darba likuma 32. panta trešo daļu piedāvātajai vakancei darba sludinājumā attiecībā uz darba algu jānorāda tās amplitūda – darba algas kopējās mēneša vai gada summas bruto vai paredzētās stundas tarifa likmes samaksas amplitūda.

Tādējādi darba sludinājumā attiecībā uz darba algu norādāms tās diapazons “no – līdz”.

Savukārt par konkrēto darba algas apmēru puses vienojas darba līgumā, kuru tās noslēdz rakstveidā pirms darba attiecību uzsākšanas.

Darba samaksa darbiniekam aprēķināma un izmaksājama, ņemot vērā faktiski nostrādāto darba laiku (uzskaitītās stundas kopumā, virsstundas, darbu nakts laikā, svētku dienās nostrādātās stundas) vai paveiktā darba daudzumu un darba līgumā nolīgto darba samaksu. Līdz ar to vēršam uzmanību –, ja darbiniekam nolīgta laika alga, aprēķināmais darba samaksas apmērs vērtējams kopsakarā ar darbinieka faktiski nostrādāto darba laiku un darba līgumā nolīgto darba samaksas apmēru.

Papildus norādām, ka darba līgumā var vienoties par tādu darba samaksu, kas nav mazāka par valstī noteikto minimālo darba samaksu.

Atbilstoši MK noteikumu Nr. 656 “Noteikumi par minimālās mēneša darba algas apmēru normālā darba laika ietvaros un minimālās stundas tarifa likmes aprēķināšanu” 2. punktam no 01.01.2021. līdz 31.12.2022. minimālā mēneša darba alga normālā darba laika ietvaros bija 500 eiro, savukārt no 01.01.2023. – 620 eiro.

Ja darbiniekam nolīgta stundas algas likme, tā nedrīkst būt mazāka par minimālās stundas tarifa likmes apmēru, kas katrā kalendāra mēnesī aprēķināta atbilstoši MK noteikumu Nr. 656 3. punktā noteiktajai formulai. Tāpat aprēķinātā minimālā stundas tarifa likme 2022. un 2023. gada mēnešos ir pieejama Labklājības ministrijas tīmekļvietnē. Piemēram, darbiniekiem, kuri strādā 5 darba dienu nedēļu un 40 stundas nedēļā, minimālā stundas tarifa likme 2022. gada decembrī nedrīkstēja būt mazāka par 2,8409 eiro stundā, savukārt 2023. gada janvārī tā nedrīkst būt mazāka par 3,5227 eiro stundā.

Ja darba devējs nav nodrošinājis valstī noteikto minimālo stundas tarifa likmi, darbiniekam savu aizskarto tiesību aizsardzības nolūkā saskaņā ar Darba likuma 94. panta pirmo daļu ir tiesības ar rakstveida sūdzību vērsties pie darba devēja. Tāpat darbiniekam savu aizskarto tiesību aizsardzības nolūkā ir tiesības ar iesniegumu vērsties Valsts darba inspekcijā, lai tā veiktu uzņēmuma pārbaudi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas