E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28524
Lasīšanai: 3 minūtes

Kā atsavināma kopīpašuma daļa

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. februārī, 2023
Alīna Viegzdiņa

Vai un kā iespējams pārdot kopīpašumu šādā situācijā? Īpašumam ir 3 īpašnieki (1/2 daļa, 1/3 daļa, 1/6 daļa). Divi no īpašniekiem ir nolēmuši savas daļas pārdot 3. personai. Taču 3. īpašnieks (1/6 daļa) nekad nav rūpējies par savu īpašuma daļu, tajā fiziski neatrodas, nemaksā īpašuma nodokli (to dara viens no īpašniekiem). 3. īpašnieks ilgstoši (vairāk nekā 10 gadus) dzīvo ārzemēs, un ar viņu nav iespējams sazināties. Kā var pārdot īpašumu (kā vienu veselu), ja ar 3. īpašnieku nav iespējams sazināties?

A
atbild:
02. februārī, 2023
Inese Helmane
LV portāls

2022. gada 1. maijā stājās spēkā grozījumi Civillikumā. Civillikums papildināts ar 1074.1 pantu, ar kuru tiek paredzēta iespēja kopīpašnieku vairākumam prasīt tāda kopīpašnieka domājamās daļas atsavināšanu, kurš ļaunprātīgi izlieto savas kopīpašnieka tiesības vai nepilda kopīpašnieka pienākumus kā krietns un rūpīgs saimnieks, piemēram, nesaskaņo būvprojektu nepieciešamo būvdarbu veikšanai, lai uzturētu ēku, nemaksā nekustamā īpašuma nodokli u. c.

Kopīpašnieka daļa atsavināma pārējiem kopīpašniekiem, atdodot šo daļu vienam vai vairākiem kopīpašniekiem ar pienākumu atlīdzināt to naudā vai pārdodot izsolē kopīpašnieku starpā (slēgtā izsolē). Ja neviens no pārējiem kopīpašniekiem neizsaka vēlmi iegūt atsavināmo daļu vai arī tiesai ir pamatotas šaubas par šādu atsavināšanas veidu piemērotību, tiesa noteic šo daļu pārdot atklātā izsolē.

Ja kopīpašnieka daļu nav izdevies pārdot izsolē starp kopīpašniekiem, tā pārdodama atklātā izsolē.

Vairākums tiek noteikts pēc kopīpašniekiem piederošo daļu lieluma, proti, prasīt viena kopīpašnieka izslēgšanu no kopīpašuma ir iespējams tad, ja to vēlas kopīpašnieki, kuriem kopā pieder vairāk nekā puse no kopīpašuma domājamām daļām.

Vairāk par šo jautājumu varat uzzināt LV portāla publikācijā “Iespēja izbeigt kopīpašumu, sadalot ēku dzīvokļu īpašumos”.

Ieteiktu ar visiem dokumentiem vērsties pie kvalificēta jurista vai zvērināta advokāta.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas