E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28438
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Par būvēm, kas paredzētas sezonālai izmantošanai

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2023
Laura

Nesen iegādāts zemes gabaliņš teritorijā, kurā atļautais izmantošanas veids ir “dārza māju apbūves teritorija”. Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” trešajam pielikumam “Teritorijas izmantošanas veidu klasifikators” šādā teritorijā ir atļauta apbūve, ko veido sakņu un augļu dārziņi mājsaimniecību vajadzībām, ar būvēm, kas paredzētas tikai sezonālai izmantošanai, tai skaitā dzīvošanai. Jautājums tieši par būvēm: kas saprotams ar būvēm, “kas paredzētas tikai sezonas rakstura izmantošanai, tai skaitā dzīvošanai”? Vai šajā teritorijā drīkst būvēt māju ar pamatiem (vai šādā gadījumā ir ierobežojumi tās kvadratūrai), vai tās drīkst būt tikai pārvietojamās/moduļa tipa būdiņas?

A
atbild:
25. janvārī, 2023

Ministru kabineta (MK) noteikumi Nr. 240 “Vispārīgie teritorijas plānošanas, izmantošanas un apbūves noteikumi” nosaka vispārīgās prasības vietējā līmeņa teritorijas attīstības plānošanai, teritorijas izmantošanai un apbūvei.

Savukārt katra pašvaldība savos teritorijas plānojuma apbūves noteikumos katrai funkcionālajai zonai un apakšzonai nosaka:

  • galvenos izmantošanas veidus, atļautos papildizmantošanas veidus atbilstoši šo noteikumu 3. pielikumā norādītajam izmantošanas veidu aprakstam un nepieciešamos apbūves parametrus;
  • minimālo jaunveidojamo zemes vienību platību savrupmāju apbūves teritorijās un citās teritorijās, kur tas nepieciešams;
  • citus nosacījumus (ja nepieciešams).

Atbilstoši šo noteikumu 3. pielikumā noteiktajam dārza māju apbūvē veido sakņu un augļu dārziņus mājsaimniecību vajadzībām ar būvēm, kas paredzētas tikai sezonas rakstura izmantošanai, tai skaitā dzīvošanai. Attiecīgi šo MK noteikumu izpratnē būves, kas paredzētas tikai sezonas rakstura izmantošanai, tiek saprastas kā tādas būves, kas netiek izmantotas (apdzīvotas) visu gadu. Tomēr jāņem vērā, ka pašvaldība ir tiesīga arī noteikt, ka dārza māju apbūvē nav atļauta vispār nekāda apbūve (tikai dobes, augļu koki un krūmi).

Savukārt būvniecību regulējošie normatīvie akti par sezonas ēku (piemēram, siltumnīca, nojume, lapene, paviljons, kiosks, kafejnīca, pirts) uzskata ēku, kuras ekspluatācijas laiks nav ilgāks par vienu gadu un kuru nojauc līdz minētā termiņa beigām, ietverot nojaukšanas laiku.

Lai saprastu, vai iegādātajā zemes gabalā var būvēt ēkas un, ja var, tad kādas ēkas (ar pamatiem vai bez, kāda apjoma, ar kādu lietošanas veidu), aicinām vērsties attiecīgās pašvaldības būvvaldē, kuras kompetencē ir sniegt konsultācijas par būvniecības administratīvā procesa kārtību, ziņas par teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumiem, vai iepazīties ar konkrētās pašvaldības teritorijas izmantošanas un apbūves noteikumos šai apbūvei noteiktajiem apbūves nosacījumiem.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas