E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 28369
Lasīšanai: 2 minūtes

Darba līguma nosacījumu maiņa īstenojama pušu vienošanas ceļā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. janvārī, 2023
Alise

Labdien! Algas apmērs ir fiksēta summa “x”, ko saņemu katru mēnesi kontā. Savukārt darba līgumā noradīts, ka fiksēta summa ir tikai 60% no šīs summas, pārējie 40% ir prēmija. Slēgt līgumu, kurā norādīta pilnā summu, darba devējs nepiekrīt. Tagad plānoju izmantot bērna kopšanas atvaļinājumu. Vai tad, kad atgriezīšos no atvaļinājuma, darba devējam ir tiesības saglabāt līdzīgus un līdzvērtīgus nosacījumus, tostarp atalgojumu? Vai šajā gadījumā darba devējam ir tiesības saglabāt summu “x” vai tikai tos 60%? Un kā jārīkojas, lai saglābātu savus iepriekšējus nosacījumus pilnā apmērā?

A
atbild:
22. janvārī, 2023
Zaida Kalniņa
LV portāls

Saskaņā ar Darba likuma 156. panta ceturtajā daļā noteikto, beidzoties bērna kopšanas atvaļinājumam, darbiniekam ir tiesības atgriezties tajā pašā darbā – darba devējam tas ir jānodrošina – vai, ja tas nav iespējams, līdzvērtīgā vai līdzīgā darbā, kas atbilst darbinieka darba līguma nosacījumiem. Šī norma ir imperatīva, un darba devēja atkāpšanās no tajā noteiktā pienākuma nav pieļaujama.

Augstākās Tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments norādījis: no Darba likuma 156. panta ceturtās daļas izriet, ka īpašos gadījumos ir pieļaujama iepriekšējā darba nesaglabāšana, piemēram, ja amata vietu saglabāt nebija iespējams. Tādā gadījumā  darbiniecei tiek piedāvāts cits līdzīgs vai līdzvērtīgs darbs.

Vienlīdz likums darba attiecību laikā neaizliedz pusēm vienoties par citiem nodarbinātības nosacījumiem. Mainoties situācijai, gan darbinieks, gan darba devējs var vienoties par darba līguma grozījumiem. Konkrēti vienošanās nosacījumi ir abu pušu ziņā, turklāt šāda vienošanās slēdzama rakstveidā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 1 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas